brusszel


Drónközpont épül a lengyeleknél

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.01.18  08:12   
mail
nyomtatás
Az Airbus Group európai repülőgépgyártó társaság bejelentette, hogy a közeli jövőben jelentősen fejleszteni kívánja lengyelországi tevékenységét.
Domingo Urena-Raso, az Airbus Defence and Space társaság katonai repülőgépekért felelős operatív elnökhelyettese egy konferencián azt mondta, hogy az Airbus személyzet nélküli repülő járművek (UAV) tervezésére és összeszerelésére szolgáló központot kíván létrehozni Lengyelországban. A központ mind katonai, mind polgári használatra szánt gépeket gyárt majd. Egy-egy drón (UAV) súlya eléri az 500 kg-ot.

Urena-Raso bejelentette, hogy az Airbus együtt kíván működni lengyel kutatóközpontokkal és műszaki egyetemekkel. „Nagyon sokat várunk jövőbeni, magas képzettségű lengyel tudományos és műszaki partnereink közreműködésétől ebben a vállalkozásban."

Az Airbus végleges döntése ez év végére várható.

Nem csak drónokról van szó...


„Az európai katonai repülési ipar jövőjének körvonalai" elnevezésű varsói konferencián Urena-Raso azt is elmondta, hogy az Airbus könnyű repülőgépek gyártását is tervezi Lengyelországban, különösen mezőgazdasági- és tűzoltási feladatok céljából. Kitért arra is, hogy „A számos országban ma is alkalmazott lengyel Wilga és Kruk közszolgálati repülőgépek gyártási tapasztalatai, illetve az ország ipari szakembereinek felkészültsége olyan érték, amelynek az Airbus is szeretné hasznát látni."

Az Airbus jelenleg 850 főt foglalkoztat a PLZ Warszawa-Okęcie ágazatában, amely az elmúlt években gyorsan növekedett és tavaly már 61 millió eurós forgalmat ért el.

Az Airbus varsói egysége már készült arra, hogy bekapcsolódjon az A350 és a jövőbeni A330neo repülőgépek törzsének összeszerelésébe, valamint a C-295 katonai szállítógép építéséhez szükséges berendezések mintegy felének a gyártásába.
Kapcsolódó cikkek
The News
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200