brusszel


Három százalék felett lesz a lengyel GDP-növekedés

Figyelő Online
2015.01.16  13:40   
mail
nyomtatás
Nem veszélyezteti defláció a lengyel gazdaságot, a GDP-növekedés üteme 2015 minden negyedévében éves 3 százalék felett lesz - jelentette ki Jerzy Hausner, a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja a PARP lengyel vállalkozásfejlesztési ügynökség gazdasági szemináriumán.
A PARP (Polska Agencja Rozwoju Przedsiebiorczosci) Sziléziai vajdaság déli részén fekvő Szczyrk városban rendezett szemináriumán Jerzy Hausner elmondta, hogy az éves GDP-növekedési ütem 2014 minden negyedévében meghaladta a 3 százalékot és ez hasonlóképpen lesz az idei évben is. 2016 első negyedévében viszont már a növekedési ütem lassulására lehet számítani.

Jerzy Hausner szerint a decemberi éves egy százalékkal a fogyasztói árak csökkenése elérte a mélypontját. "Nagy valószínűséggel ez volt a legalacsonyabb érték" - mondta, hozzátéve, hogy a monetáris tanácsnak a helyzet pontosabb megítéléséhez ki kell várnia a jegybank márciusi gazdasági prognózisát. "A jelenlegi előrejelzések alapján április lesz az utolsó hónap, amikor csökkennek a fogyasztói árak. Én magam sokkal inkább már csak egy-két hónapra számítok" - mondta.A monetáris tanács tagja hangsúlyozta, hogy a fogyasztói árak csökkenése inkább áldásos hatással volt a gazdaságra nézve, mint hogy veszélyeztette volna azt.

A lakosság az alacsonyabb áraknak köszönhetően növelte kiadásait. Mindez a fogyasztás számottevő növekedéséhez vezetett, így egyelőre nem áll fenn annak veszélye, hogy kialakul a "defláció ördögi köre". A defláció hordoz ugyan némi kockázatot, közvetlen veszélyt azonban nem jelent - szögezte le a lengyel monetáris tanács tagja.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.