brusszel


Elkoboznák az autót részeg vezetés esetén?

Figyelő Online
2015.01.19  12:58   
mail
nyomtatás
A szlovák Belügyminisztérium azt fontolgatja, hogy elkobozza a részeg autóvezetők gépkocsiját. Ezzel harcolna a még mindig nagyszámú ittas vezető által okozott halálos balesetek ellen.
A magasabb összegű büntetések, a gyakoribb ellenőrzés, szigorúbb tilalmak és a börtön kockázata ellenére az ittas vezetés még mindig nagy probléma a rendőrség számára, írja a Pravda című napilap.

Csak a tavalyi évben 34 ember veszítette életét az ittas vezetés miatt, és a rendőrség közel 10 ezer autóst ért tetten alkoholos befolyásoltság miatt. Ez majdnem 4 ezer fővel több, mint az előző esztendőben. És ami még rosszabb, ezeknek a sofőröknek körülbelül a fele ittas volt, a legmagasabb mért szint mintegy 0,035 százalék volt.

A Minisztérium így más lehetőségeket fontolgat, beleértve azt a megoldást is, hogy az ittas vezetésen kapott autósok gépjárművét átmenetileg elkobozzák, büntetés és elrettentés gyanánt.

Hasonló büntetési forma már néhány esetben megengedett a Cseh Köztársaságban, Dániában pedig idén vezetik be, írja a napilap. A Minisztérium azonban láthatóan inkább a rövid időtartamú, néhány napos börtönbüntetés alkalmazását tartaná jobb megoldásnak.

Noha Szlovákiában a nulla százalékos véralkoholszint a követelmény, a gépjármű elvesztése vagy a börtönbüntetés azokra korlátozódna, akik meghaladják az 1 ezrelékes határt, mondja Robert Kalinak belügyminiszter, mivel ez az az érték, amely fölött a jogsértés bűntettnek számít, nem pedig vétségnek. Hozzátette, hogy a témában érdekelt, különböző intézmények az év folyamán többféle megoldás alkalmazásának lehetőségét tanulmányozzák.

Szlovákiában a 2014 - es év során minden nyolcadik közúti balesetet ittas vezető okozott. E balesetek következtében 11 - el több haláleset történt (34), mint 2013 - ban (23).

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200