brusszel


A maffia elriasztja a külföldi befektetőket

Figyelő Online
2015.01.22  11:16   
mail
nyomtatás
A maffia beszivárgott Olaszország intézményrendszerébe és ez elrettenti a külföldi befektetőket. Az ország emiatt 16 milliárd euró beruházástól esett el 2006 és 2012 között, állítja Olaszország központi bankjának vezetője.
Egy maffiaellenes parlamenti bizottság római meghallgatásán Ignazio Visco szerdán azt mondta, hogy a bűnözés „általában kedvezőtlen hatással van a befektetésekre", különösen azokra, amelyek külföldről érkeznek, jelentette az Il Sole 24 Ore.

A Bank of Italy jelentéséből idézve Visco hozzátette, hogy ha a nemzeti intézmények annyira mentesek lennének a bűnözéstől, mint amennyire az eurozónán belül működő partnereik, az Olaszországba irányuló külföldi befektetések mértéke 2006 és 2012 között 15 százalékkal magasabb lett volna.

A munkáltatók szervezete, a Confindustria decemberben azt közölte, hogy Olaszország 300 millió euróval jobban járt volna, ha az 1990 - es évek kezdetén kirobbant tagentopoli botrányt követően a korrupció ellen határozott fellépést tanúsít.

A szervezet szerint az elburjánzó korrupció felszámolását célzó hatékony intézkedések elmaradása, illetve a köz - és üzleti életben történő forgó kenőpénzek nagymértékben visszafogták a gazdaság növekedését, amely e hatások nélkül akár ötször nagyobb lehetett volna, mint amekkora ma.

Egy, „A korrupció: a fejlődés kerékkötője" című jelentésében a Confindustria belső tudományos műhelye, a CSC megkísérelte számszerűsíteni, milyen hatásokkal járt, hogy az 1992 - ben napvilágra került, tangentopoli néven elhíresült hatalmas korrupciós háló ellen végső soron nem sikerült eredményesen fellépni. A tangentopoli folyamatait feltáró „tiszta kezek" vizsgálat egy pontján odáig jutott, hogy az ország törvényhozóinak felét vád alá kell helyezni.

Noha a vizsgálat számos letartóztatáshoz, ítélethez vezetett és sok vezető üzleti - és politikai személyiség öngyilkosságot követett el, Olaszország a korrupció visszaszorítására irányuló tevékenység sikere tekintetében minden, a tárgyban készült nemzetközi felmérés tanúsága szerint a vele összevethető országoktól jócskán elmarad.

Olaszország ráadásul a valaha volt leghosszabb recesszióba süllyedt. A munkanélküliség novemberben elérte az eddigi legmagasabb értéket, 13,4 százalékot.

Visco felszólította a kormányt, hogy gyorsan fogadja el a pénzmosás elleni új törvényt, és teremtsen olyan feltételeket, amelyek elősegítik a növekedés útjára történő visszatérést.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.