brusszel


Mindent látó térfigyelők az EU-tól

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.01.20  08:52   
mail
nyomtatás
Többek között a nagyvárosok közterein elhelyezett térfigyelő kamerák felbontásának egységesítését és digitális összekapcsolását célozta az Európai Bizottság által pénzügyileg támogatott INDECT projektje (Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment).
Az INDECT európai egyetemek részvételével működő, intelligens biztonsági rendszerek fejlesztésére irányuló, 2009-ben öt évre indított kutatási program volt, mely olyan algoritmusok és módszerek kifejlesztését tűzte ki céljául, amik lehetővé teszik a veszéllyel, esetleges tömegszerencsétlenséggel fenyegető helyzetek megelőző felismerését. A köztéri kamerák által rögzített adatok alapján ezen algoritmusok ismernék fel a tömegben „abnormálisan" viselkedő személyeket, vagy épp a magányosan hagyott csomagokat - mondja Bajorfi Ákos. A Noerr nemzetközi ügyvédi iroda ügyvédje szerint a programot adatvédelmi és átláthatósági szempontból is számos kritika érte mind európai parlamenti képviselők, mind civil szervezetek részéről, és számos európai városban tiltakozó demonstrációkat is tartottak. Megjegyzendő az is, hogy az INDECT mellett több olyan kutatási projekteket is támogatott már az Európai Bizottság, melyek célja a köztéri kamerák összekapcsolása és gyanúsan viselkedő személyek detektálása: ilyen volt például a 2008-2011 között futó SAMURAI-program (Suspicious and abnormal behaviour monitoring using a network of cameras & sensors for situation awareness enhancement) is. Az adatvédelem uniós kereteit egyébként jelenleg egy 1995-ös irányelv adja és bár az Európai Bizottság 2012-ben előállt egy rendelettervezettel, melyre 2014-ben az Európai Parlament nagy többséggel rá is bólintott, az egyes tagállamok ellenkezése miatt még nem sikerült véghezvinni az unió adatvédelmi reformját.

Józsefvárosi csúcstechnológia

Létezik már a szinte mindent látó térfigyelő kameratechnológia, csak méregdrága és hardverigényes. Néhány új egység tesztelése nálunk csak a VIII. kerületben várható egyelőre. Ám kerületenként és városonként szigetszerűen fejlesztett figyelőkamerák még akkor sem nem tudnak bűnözőket egy nagyvároson át mindenhová követni, ha felbontásuk ezt majd egyszer lehetővé teszi - olvasható a friss Figyelő hetilapban.
Hol máshol lesz tehát rövidesen a legfejlettebb a budapesti térfigyelés, mint a hírhedt nyolcadik kerületben. Kocsis Máté, a fiatal és agilis fideszes polgármester a ma elérhető egyik legmodernebb térfigyelő rendszert rendelte meg a kerületben. Az Ittlakunk.hu portál tavaly nyári információi szerint a kerület teljes lefedettségét biztosító - a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz és a rendőrséghez is bekötött - térfigyelőkamera-rendszer kiépítése várhatóan 294 millió forintba kerül majd (ebből Józsefváros 2013-ban 200 millió forintot nyert e célra). A 115-ről 180-ra növekvő kameraszám mellett egyes egységek arc- és rendszámfelismerésre is képesek lesznek! Először egy 12-15 kamerát érintő fél-egy éves tesztüzemmel indít, ha a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megvalósítja a beruházást.


A terrorelhárító technológiák fejlődőséről bővebben a múlt csütörtöktől már kapható Figyelőben, a 2014/3-ik számban olvashat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.