brusszel


Nincs szükség Paks II-re

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2015.01.20  13:42   
mail
nyomtatás
Van alternatívája a paksi bővítésnek erről kezdene szakmai, társadalmi vitát az Energiaklub.
Nincs szükség Paks II-re, mert Magyarország jövőbeni energiaigénye az új atomerőmű nélkül is maradéktalanul kielégíthető - mondta Ámon Ada az Energiaklub igazgatója a szervezet Paksról komolyan című rendezvénysorozatának legutóbbi eseményén kedden. Az energetikai szakember állítását egy az Energiaklub által készített elemzéssel támasztotta alá, amiből kiderült: a projekt az energiafogyasztás racionalizálásával, energiahatékonysági fejlesztésekkel, a megújuló energiaforrások nagyarányú felhasználásával és egy rugalmas, decentralizált energiarendszer kiépítésével a tervezett kiváltható. A kutatás szerint ráadásul a 4000 milliárdosra tervezett paksi büdzsénél jóval olcsóbban.

A szakértő nehezményezte, hogy a társadalmi és szakmai egyeztetés is elmaradt a tervezett bővítésről, amiről ráadásul a kelleténél előbb született meg a döntés. Az Energiaklub jövőképe 2030-ig szól. Erre az időpontra vonatkoznak az EU legújabb energia- és klímapolitikájának célszámai is, és Magyarország hivatalos energiastratégiája is 2030-ig tervez. Abban az évben még nagy valószínűséggel termelne mind a négy jelenleg létező paksi blokk. Fontos körülmény, hogy addig még van 15 évünk, ami az energetika számára is belátható, és a változások beindításához elegendő időt ad.

A statisztikai adatok alapján összeállított modell eredménye szerint a hazai áramigény a hivatalos előrejelzésnél lassabban bővül majd, és a 2012-es 40,2 terrawattról - a hivatalos 50,6-os prognózis helyett - csak 47,1 terrawattra nő. Ennek egy töredékét kell majd importból kielégítenünk (nagyjából 700 megawattot), a többit hazai erőművek állíthatják elő. Jelentős része pedig a zöld energia lehet: a megújuló energiaforrások aránya az áramtermelésből konzervatív célszámok alapján is meghaladja majd a 27 százalékot.

Ámon Ada jelezte: céljuk, hogy kezdődjön szakmai vita a hazai energiapolitika jövőjéről, és a döntéshozók vizsgáljanak meg más lehetőségeket, mint a paksi gigaberuházás.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.