brusszel


Furcsa repülő szerkezet riasztotta a francia elnöki palotát

Figyelő Online
2015.01.21  11:01   
mail
nyomtatás
Az Elysée Palota kedden megerősítette, hogy készültséget rendeltek el, mert egy drón röpködött az épület felett.
Csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy drónt láttak pár másodpercig röpködni az elnöki palota felett . A biztonsági szolgálat készültséget rendelt el. A drónt a palotát őrző rendőrség és a csendőrség azonnal azonosította.

A palota információs szolgálata arról tájékoztatta a BFM TV riporterét, hogy a repülő tárgyat „azonnal eltávolították" és kivizsgálják az ügyet.

Ezekben a napokban, amikor a terrortámadások miatt magasabb a készültség szintje, a drón megjelenését a hatóságok komoly eseménynek tekintik. Egy igazságügyi információs forrás szerint a párizsi ügyészség vizsgálatot indított „ a biztonsági előírásokat megszegő repülőgép mozgásával" kapcsolatban.

A repülésbiztonsági szakértő és szakíró Christophe Naudin azonban azt mondta a Local képviselőjének, hogy megítélése szerint ezt a drónt csak néhány különleges fénykép készítése céljából küldte valaki a palota fölé. Az viszont nem zárható ki, hogy a jövőben terroristák alkalmazzanak drónokat.

„Nem kétséges, hogy ez okoz biztonsági problémákat. Egy nap a drónokat nem csak arra használják majd, hogy fotókat készítsenek Francois Hollanderól és szép barátnőjéről, Julie Gayetről" - mondta Naudin. „Egy nap valami sokkal veszélyesebb célra használják majd ezeket a vezető nélküli repülőgépeket."

"Ma még a terroristák nincsenek felkészülve ilyen eszközök használatára, de ez nem marad mindig így."

A tavalyi évben a francia közvéleményt aggodalommal töltötte el, hogy azonosítatlan drónokat észleltek az ország atomerőművei felett.

Figyelmeztető jel volt az is, amikor Franciaország állami energetikai társasága, az EDF bejelentette, hogy panaszt nyújtott be a rendőrség ellen, mert október folyamán hét atomerőműve felett figyelt meg vezető nélkül röpködő légi járműveket.

Az esetet követően további hasonló esetekre derült fény. Legalább 16 berepülés történt Franciaországban, általában éjszaka. A sötétben tapogatódzó hatóságoknak fogalma sem volt arra vonatkozólag, hogy ki irányítja ezeket a helikopter - szerű gépeket.

A hatályos francia előírások szerint a drónok üzemeltetőinek el kell végezniük egy, a pilóták képzéséhez hasonló tanfolyamot. Drónok városi terület fölé történő berepüléséhez pedig külön írásos engedély kell.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.