brusszel


Társkereső oldalak: bűncselekmény a hamis fotó?

Figyelő Online
2015.01.21  09:21   
mail
nyomtatás
Aki az interneten szándékosan hamis adatot közöl magáról, az bizony nem csupán etikai vétséget, hanem bűncselekményt is elkövet - véli Szöőr Anna pszichológus-jogász.
Az internetes párkeresés számos kellemetlen meglepetést tartogat a gyanútlan társra vágyóknak. Különösen nehéz helyzetben lehetnek a gyermeküket egyedül nevelő szülők, akik talán még óvatosabban közelítenek a témához.

Egy ismerkedni vágyó, negyvenes tanárnő története: Egy vállalkozás ügyvezető igazgatója az első találkozásuk alkalmával vacsorázni hívja egy elegáns szálloda éttermébe. Vacsora után viszont hamar a lényegre tér: erőszakosan követeli, hogy egy szobában megmasszírozhassa a hölgy nemi szervét, hiszen az - szerinte - nem szex. Amikor az elvált asszony ebbe nem megy bele, kis híján ráborítja az asztalt, majd elrohan, és még a saját vacsorája árát sem fizeti ki.

Dr. Szöőr Anna, pszichológus-jogász azt mondja, sajnos napi szinten hall hasonló megdöbbentő esetekről; személyes, pszichológiai tanácsadásra épülő, offline, Gyermekes Társkereső Szolgálatánál sorra mesélik negatív élményeiket a társra vágyók.

"Se szeri, se száma az Újrakezdőink csalódásainak az internetes társkeresést illetően. A két gyermekét egyedül nevelő, jól szituált, harmincas jogásznő például elmondta, hogy a vele levelező urak hol az autójukat, hol a lakásukat, esetleg egy szállodai szobát adtak meg az első randevú helyszínéül. Ezek a férfiak kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy "kávézgatni ciki."

De nemcsak az interneten társat kereső nőket, hanem a férfiakat is bőven érik meglepetések. Egy ötvenes üzletember Újrakezdőnk azt mesélte, hogy nagyon örült, amikor hosszas levelezés után az első randevún meglátta a szép, korban és végzettségben is hozzáillő, negyvenes párjelöltjét. Aztán jött a meglepetés, amikor a hölgy egy félóra múlva bejelentette, hogy heti százezer forintot kér a "szolgálataiért".

A leírt esetek szereplői szerencsére nem lettek bűncselekmények áldozatai. Ugyanakkor a BTK világosan megfogalmazza a csalást, mint törvényi tényállást. Eszerint aki mást tévedésbe ejt és tévedésben tart, az csalás bűntettét követi el.

"Csak csalásnak nevezhetjük azt, amikor egy férjes asszony hajadonnak, vagy egy nős férfi nőtlennek tünteti fel magát. Véleményem szerint ebbe a kategóriába sorolható, ha az internetre feltett fotó nem valódi, vagy a kitöltött adatlapon valótlanságok szerepelnek. Az életkorról való füllentés már szinte természetes a virtuális párkeresésben, és ez is csalás. Hamis illúzióra etikátlan párkapcsolatot építeni, ráadásul szándékos megtévesztési szándékkal hamis adatot közöl, az bizony bűncselekményt is elkövet" - mondta Dr. Szöőr Anna, aki hozzátette: így egyáltalán nem csoda, hogy az újrakezdők bizalma meginog a virtuális párkeresésben és egyre többen igénylik a személyes tanácsadást.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.