brusszel


Biztos piaci háttér kell az atomerőmű építéséhez

Figyelő Online
2015.01.23  14:44   
mail
nyomtatás
Prága - A cseh energiaszolgáltató társaság, a CEZ úgy véli, hogy új atomerőmű építése az ország energiaellátása szempontjából fontos ugyan, de az építkezés biztos piaci háttér nélkül nem kezdődhet meg, mondta a CEZ szóvivője, Ladislav Kriz.
Kriz a cseh atomenergetikai fejlesztés akciótervének közzétételét követően nyilatkozott.

A kiegyensúlyozatlan európai árampiac miatt az új atomerőmű-egységekbe fektetett tőke megtérülése bizonytalan, tette hozzá.

A tervezet szerint az új atomerőmű - blokkok építését alapvetően a CEZ vagy a CEZ által alapított egy leányvállalat finanszírozná. Egy magánbefektetői konzorcium egy másik lehetőség, de az is felmerült, hogy az állam is beszáll. 

„Az első és a második változatnak van egy közös eleme. Az építkezés tényleges megkezdésére, amely valamennyi, szükséges engedély megszerzését követheti, nem kerülhet sor biztonságos háttérfeltételek nélkül" - mondta Kriz.

„Minden, olyan áramfejlesztő létesítménybe történő beruházás, amelynek jövedelme az áram szabad piacon történő eladásától függ, igencsak kétséges helyzetben van" - tette hozzá.

Az ipari - és kereskedelmi miniszter, Jan Mladek (Szociáldemokrata Párt, CSSD) a cseh rádióállomás, a Radio Impuls műsorában azt mondta, nem igazán hiszi, hogy a CEZ - nek önállóan kellene finanszírozni a projektet. Felvetette annak lehetőségét, hogy a CEZ - nek az a leányvállalata, amelyik az építkezési terület előkészítését végzi, gondoskodjon a megépítésről is. A blokk technológiáját szállító cég kisebbségi tulajdonosként csatlakozhatna ehhez a leányvállalathoz.

Egy másik lehetőség egy állami tulajdonú részvénytársaság létrehozása, amelynek a CEZ eladná az építési területet és az iparági szakismeretet, az atomipari know - how - t.

Kriz azt mondta, hogy a CEZ felkészült arra a lehetőségre, hogy a projektek egy független társaságba helyezzék ki. Ezt a Társaság közgyűlésének jóvá kell hagynia és értékelést kell készíteni az érintett vagyonról.

A független leányvállalati változat lehetővé tenné, hogy ajánlatokat kérjenek a technológia szállítására és a projekt finanszírozására, mint ahogyan az a legtöbb európai projekt esetében történik. Ez esetben a CEZ vagy önmaga, vagy egy konzorcium tagjaként építhetné meg az új egységet anélkül, hogy új vagy módosított eljárást kellene indítania az engedélyek megszerzéséért, tette hozzá.

A CEZ tavaly áprilisban érvénytelennek nyilvánította a Temelini atomerőmű két új blokkjának megépítésére kiírt pályázatát, mert az állam nem nyújtott pénzügyi garanciát a projekthez.

Az új atomerőmű - blokkok építéséről zajló vita folytatódik. Mladek támogatja az atomenergia fejlesztését.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.