brusszel


Hihetetlen munkákat kapnak a közmunkások

Figyelő Online
2015.01.21  10:56   
mail
nyomtatás
A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a gyöngyfai polgármester lemondása után világossá vált: a kormány közmunkára alapozott foglalkoztatáspolitikája teljes kudarc. A közmunkaalapú társadalmat szerintük le kell cserélni.
Tordai Bence a PM politikusa szerint Gyöngyfán más feladat híján harminchatan pucoltak fél éven át egy 300 méter hosszú árkot. A falu polgármestere szerint az ilyen közmunkaprogramnak nincs értelme, országosan is „több száz milliárd forint megy a semmibe", ezért lemondott.

Az Állami Számvevőszék már 2008-ban úgy látta, hogy hazánkban túlzottan sokat költ az állam közfoglalkoztatásra, forrásokat vonva el a hatékonyabb foglalkoztatáspolitikai eszközöktől. 2008-ban vélték így, amikor még „csak" 47 milliárd forintot költött az akkori kormány közmunkára.

Idén 270 milliárd forint költ közmunkára az Orbán-kabinet. Ötször többet, mint a munkanélküliek segélyezésére, és kilencszer annyit, mint a képzésükre. Mit jelent a közmunkarendszer az érintetteknek? Nettó 50 ezer forintot pár hónapig, majd megint pár hónapig havi 22800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást, s újra jön a közmunka. A nyomor körfogása - fogalmaz Tordai Bence.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.