brusszel


A szerb ellenzék támogatottsága 20 százalékra esett

Figyelő Online
2015.01.21  14:02   
mail
nyomtatás
A teljes szerbiai ellenzéket a szavazópolgárok mindössze 20 százaléka támogatná, ha most rendeznének választásokat az országban - derült ki a Faktor plus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelyet a Danas című szerb napilap közölt szerdán. Ennek legfőbb oka a szakértők szerint az ellenzéki pártok megosztottsága.
A számokból kitűnik, hogy az összes ellenzéki pártra együttesen is két és félszer kevesebben szavaznának, mint a legnagyobb kormánypártra, Aleksandar Vucic miniszterelnök Szerb Haladó Pártjára (SNS), amely mögött a választók 51,2 százaléka áll.
Egy "most hétvégi" választáson például az ellenzéki pártok közül csak a legnagyobb, a Demokrata Párt (DS) lépné át az öt százalékos parlamenti küszöböt.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) programizgatója szerint az ellenzék nagyon megosztott, és ez a szavazatok szétszóródásához, "pazarlásához" vezet. "Az a probléma az ellenzékkel, hogy (pártjai) távolabb állnak egymástól, mint a kormánypártoktól" - magyarázta Djordje Vukovic.

Szerinte az SNS-en és az Ivica Dacic kormányfőhelyettes-külügyminiszter által vezetett Szerbiai Szocialista Párton (SPS) kívül nincs releváns politikai szereplő Szerbiában. Az SPS-t a szavazók 11 százaléka támogatja. Vukovic szerint azok a pártok, amelyek éppen csak átlépik a parlamenti bejutási küszöböt, nem lehetnek mérvadóak.

Hozzáfűzte, hogy a szerb politikai rendszer a leginkább az orosz, a török vagy a montenegrói rendszerre hasonlít, ahol egy politikai párt dominál. Szerbia esetében ez a Szerb Haladó Párt, amely szerinte mindaddig erős marad, amíg Aleksandar Vucic integritása nem sérül.

Néhány napja szintén a Danas című napilapban az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató igazgatója, Srdjan Bogosavljevic is arról beszélt, hogy a szerb kormányfőnek és pártjának több mint 50 százalékos a támogatottsága. Kiemelte ugyanakkor, hogy Vucic személyét kétmillióan támogatják a hétmilliós országban, ekkora mérv
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.