brusszel


Davos - Kínai jegybankelnök: a kínai gazdaság stabil

Figyelő Online
2015.01.21  16:01   
mail
nyomtatás
A kínai jegybank bízik abban, hogy az ország gazdasága a viszonylag magas növekedési rátával stabilizálódik.
Csou Hsziaocsuan, a People's Bank of China, a kínai jegybank elnöke szerdán Davosban a Világgazdasági Fórum konferenciáján közölte, hogy a jegybank stabilizáló monetáris politikát folytat. Ez most az "új norma" - jelentette ki a Wall Street Journal által rendezett panelbeszélgetésen.

"A hagyományos gazdasági növekedési modell már nem folytatható, ezért Kína hajlandó feláldozni valamennyit növekedési üteméből a fenntarthatóság megerősítése érdekében" - fogalmazott. A kínai jegybank elnöke rámutatott, hogy az alacsonyabb olajár kedvez a GDP-növekedésnek és a munkahelyteremtésnek, aggodalmát fejezte ki ugyanakkor annak beruházás-csökkentő hatása miatt a megújítható energiaforrások kiaknázásában pont abban az időben, amikor az ország strukturális reformokat hajt végre.

A beszélgetésen a jegybankelnök nem bocsátkozott becslésekbe a várható idei gazdasági növekedést illetően, de jelezte, hogy a kínai parlament márciusban ül össze a GDP-növekedési és az inflációs célok megvitatására. (A kínai gazdaság 7,4 százalékkal bővült tavaly, ami 1990 óta a legalacsonyabb ütem.)
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.