brusszel


Lengyel panasz a német minimálbér miatt

Figyelő Online
2015.01.23  16:01   
mail
nyomtatás
Az Európai Bizottsághoz (EC) több országból, közöttük Lengyelországból panasz érkezett a német minimálbér-előírás miatt, amelyet a külföldi sorőrökre is alkalmazni kell.
A német kormány úgy döntött, hogy a 8,50 eurós óránkénti minimálbér minden sofőrre vonatkozik, azokra is, akik csak áthaladnak Németországon. Azok a külföldi munkáltatók, akik ennek az előírásnak nem tesznek eleget, több mint 30 ezer eurós büntetésre számíthatnak.

Ehhez képest a lengyel minimálbér 2015 - ben bruttó 1,750 zloty (400 euró). Lengyel források azt állítják, hogy a német bérek alkalmazásának kikényszerítése legyengítheti a lengyel fuvarozási ágazatot, amely a közelmúltban megnőtt és az európai kereskedelem egyik meghatározó szereplője lett.

Lengyelország mellett a balti országok, Magyarország, Románia és az Egyesült Királyság jelezte a problémát az EC részére.

Az EC magyarázatot kért a német kormánytól, mert megítélése szerint ez az intézkedés sértheti az EU jogot. A válaszadásra 30 napos határidőt szabtak. Az EC tagjai közül a lengyel Elżbieta Bieńkowska, az Unió belső piaci biztosa volt a felvetés támogatóinak egyike.

A lengyel miniszterelnök, Ewa Kopacz telefonon tárgyalt az ügyről német kollégájával, Angela Merkellel. A kormányszóvivő szerint a beszélgetés célja az volt, hogy „világos és egyértelmű jelzést adjon arról, hogy a lengyel fél számára ez egy rendkívül fontos és jelentős kérdés, amelyet ennek megfelelően kíván kezelni."

A német kormány azonban megismételte, hogy a minimumbér előírása összeegyeztethető az EU jogszabályaival.

Christian Westhoff, a német Munkaügyi Minisztérium szóvivője megerősítette, hogy minisztériuma kapcsolatban áll Lengyelország és az ügyben érdekelt többi ország illetékeseivel.

"Megmagyarázzuk az általunk képviselt álláspontot és továbbra is állunk partnereink rendelkezésére." Hozzátette, hogy a német szakszervezetek nyomást gyakoroltak a kormányra a szabályozás fenntartása érdekében.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200