brusszel


Az ebola gazdasági hatása

Figyelő Online - Fekete Zsófia
2015.01.25  08:27   
mail
nyomtatás
Az ebola elleni küzdelem hatását a fertőzés által közvetlenül nem érintett országok GDP-jére jelenleg 500 millió dollárra becsülik. A fertőzés által sújtott Guinea, Libéria és Sierra Leone gazdasági vesztesége meghaladja az 1,6 milliárd dollárt, azaz 12 százalékát a három ország együttes GDP-jének.
Az ebola járvány 13 hónapja tört ki Nyugat-Afrikában, amikor egy kisgyermek megfertőződött a vérzéses lázzal. Azóta a kór több mint 8000 ember halálát okozta, de egyre több ország lép fel sikeresen a járvány elleni harcban.

„Örömmel tölt el, hogy az ebola terjedése határozottan lassul Guineában, Libériában és Sierra Leonéban, továbbá, hogy más nyugat-afrikai kormányok a gyors fellépésükkel meggátolták újabb járványgócok kialakulását" - nyilatkozta Jim Yong Kim, a Világbank elnöke.

Amennyiben az ebola tovább terjed más országokra is, az afrikai országok költsége meghaladhatja a 6 milliárd dollárt.

Fekete-Afrika gazdasága várhatóan 4,6 százalékkal növekszik majd idén, ami nem éri el a Világbank által korábban közölt 5 százalékos becslést. A különbség fő oka (a csökkenő olajár mellett) az ebola-járvány.
Kapcsolódó cikkek
indiatimes
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.