brusszel


Katar egyedül a közköltségeken bukhat

Figyelő Online - Darányi Richárd
2015.01.25  11:41   
mail
nyomtatás
Katar gazdasága a csökkenő olajárak ellenére jól teljesít. Az IMF szerint 2013-ban 6,5 százalékkal növekedett az ország GDP-je, a legnagyobb növekedést elérve a régióban.
Az energiaszektor létfontosságú szerepet tölt be a gazdaságban: az innen származó bevételekből finanszírozzák a közköltségeket, és az export nagy részét is ennek a szektornak a termékei - olaj és gáz - teszik ki.

Bár az egy főre jutó 146000 dolláros jövedelmi adattal Katar a világranglista élén áll, érzékenyen érinti az országot az olajár esése. Saját bevallásuk szerint arra is felkészültek, hogy az olajárak átlagos hordónkénti ára 65 dollár körül alakul majd.

A sajtóhírekből kialakult képpel szemben a korrupciót mérő CPI (Corruption Perception Index) a 26. helyre rangsorolta az országot. A globális listán ezzel a második helyezést érte el a közel-keleti- és észak-afrikai régióban. Az előkelő pozícióval több EU-s országot is megelőzött a rangsorban, köztük Ciprust, Portugáliát, Spanyolországot és Lengyelországot.

Katarnak nincs sok lehetősége az olajszektoron belül nagy költségvetési átalakításokat végrehajtani, mert a 2022-es labdarúgó világbajnokságig - amit ők rendeznek - stabil szinten kell maradnia a költségeknek.

Katart leginkább a munkanélküliség növekedése és az infláció fenyegetheti. A WEC (World Economic Forum) szerint a katari munkanélküliségi ráta 0,6 százalékról 1,7 százalékra nőhet. A világgazdasági válság előtt még kétszámjegyű inflációtól szenvedett, ám az idei évfordulóra már ez is 3-4 százalékra mérséklődött.
Kapcsolódó cikkek
Gulf News
mail
nyomtatás
címkék: KatarolajIMF

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.