brusszel


Náci fegyverbirodalom

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.01.25  13:43   
mail
nyomtatás
Újabb információkra derült fény egy egykori koncentrációs tábor helyszínén, a felső-ausztriai St. Georgenben. A tábor alatti alagutakban titkos tömegpusztító fegyver előállításával is kísérleteztek.
A mintegy 4000 lakosú kisváros volt a KZ Gusen II. helyszíne a második világháború idején. Ez volt az egyik legkegyetlenebb egysége a Mauthausen-Gusen rendszern
ek.
Az osztrák dokumentumfilmes Andreas Sulzer bizonyítékokat keresett a legnagyobb náci földalatti fegyvergyár, a Bergkristall néven ismert projekttel kapcsolatban. A németek itt gyártották az első lökhajtásos vadászgépeket.

Ma már úgy látja, hogy egy titkos földalatti atomfegyver-előállító program bizonyítékait is sikerült feltárnia. A nácik a tábor lakóit arra kényszerítették, hogy föld alatti alagutak hatalmas hálózatát építsék ki. A tábor alatti kazamatákban valószínűleg szigorúan titkos atomfegyver-kísérletek zajlottak. Sulzer olyan nyomokra is rábukkant, amelyek megítélése szerint újabb, eddig ismeretlen földalatti csarnokok létére utalnak. Az alagutakat később betömték és a bejáratot lezárták.

Sulzer jövőre két film forgatását tervezi a guseni eseményekkel kapcsolatban, amelyeket a német állami televíziós állomás, a ZDF finanszíroz.

A Gusen II táborban egykor 27 országból származó, legalább 71,000 embert tartottak fogva. A foglyok több, mint a felét megölték.
Sulzer dokumentumokat tett közzé a nácik által irányított építési munkálatokról. Tanulmányozott légi felvételeket és régi, a második világháborús szövetségesektől származó hírszerzési jelentéseket, amelyekből arra a következtetésre jutott, hogy sokkal több alagút és földalatti csarnok létezett, mint amennyiről korábban tudtak.

Hallani lehetett arról, hogy Gusen környékén a talaj radioaktív. A polgármester, Erich Wahl minden erejével ennek az ellenkezőjét igyekszik bizonyítani, mert a helyi tanács a korábbi koncentrációs tábor helyén egy lakóparkot akar építtetni.
Kapcsolódó cikkek
The Local
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200