brusszel


A Bundesbank állást foglalt

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.01.25  12:45   
mail
nyomtatás
Németország központi bankjának vezetője szombaton kétkedésének adott hangot az Európai Központi Bank azon döntésével kapcsolatban, amely billiós eurókötvény vásárlási programot indít a defláció elhárítása és az eurózóna gazdaságának fellendítése érdekében.
„Nem bízom ennek a döntésnek a sikerében" - mondta Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke a Bild német napilapnak.

Weidmann az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagja, azé a testületé, amely jóváhagyta a mennyiségi könnyítési (QE) programot - a csütörtökön bejelentett döntéssel azonban nem értett egyet.

„Egy valutaközösségben a kötvényvásárlás nem ugyanaz, mint a többi monetáris beavatkozás. Ez kockázatokat hordoz magában" - mondta az újság képviselőjének.

A döntés kritikusai, különösképpen Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban, azt róják fel a támogatóknak, hogy a QE lényegében egy pénznyomtatási engedély, amely kisegíti az adósságteher alól a kormányokat és felszabadítja őket a reformok bevezetésének kényszere alól.

Az ECB havi 60 milliárd euró értékű, államok és magántársaságok által kibocsátott kötvényt tervez felvásárolni márciustól 2016 szeptemberig. Ez azt jelenti, hogy az eurózóna központi bankja „az államok legnagyobb hitelezői közé lép" - mondta Weidmann.

Hangsúlyozta, hogy az eladósodott országok nem folytathatnak „felelőtlen" költségvetési gazdálkodást és folytatniuk kell a reformokat gazdaságaik átalakítása érdekében. Angela Merkel pénteken ugyanezeket az érveket hangoztatta.

A QE ellenzői amiatt is aggódnak, hogy a számlát az erősebb gazdaságok adófizetőinek, mint amilyen Németország, kell majd állniuk, ha valamelyik ország adósságtörlesztési kötelezettségének nem tesz eleget. Az ECB azonban azt állítja: programját úgy állította össze, hogy a 19, eurót használó országra csak e kockázat 20 százaléka hárul. A fennmaradó terhet az érintett ország központi bankjának kell viselnie.
Kapcsolódó cikkek
The Local
mail
nyomtatás
címkék: ECBEUBundesbank

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200