brusszel


iWatch: eljárt az Apple felett az idő?

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.01.27  09:10   
mail
nyomtatás
A márciusban érkező iWatch okosóra sikerén vagy kudarcán múlhat az Apple jövőbeli megítélése. Technikailag nagy dobás nincs ugyan a kütyüben, de az okos időmérők piacát mégis átformálhatja a jól kitalált szerkezet. Ha így lesz, az óriáscég részvénye nem tűnik majd túlárazottnak.

A cupertinoi tchanológiai óriás nem bízza a véletlenre a heteken belül, várhatóan márciusban érkező új eszközének, az iWatch okosórának a sikerét. A termékért felelős részleget a divatvilágban ismert Burberry márka korábbi ügyvezetője, Angela Ahrendts irányítja, akit egyebek közt a svájci Tag Heuer óramárkától elcsábított értékesítési kulcsemberek is támogatnak. Sőt, a hírek szerint Kínában az ottani Vogue címlapját célozták meg az új termékkel.
Azonos neműekhez való vonzódását tavaly október végén a Bloombergek nyilvánosan is megvalló, 2011 augusztusa óta hivatalában lévő Apple vezér, Tim Cook számára kulcskérdés az új termékvonal sikere. Az inkább evolúciót, semmint revolúciót jelentő iPhone 6-os széria bemutatása után valójában Cook első igazi megmérettetése következik most. Az részvényesek mindenesetre nem fogadták kitörő örömmel az okosóra piacra jövetelnek egyre kézzelfoghatóbb híreit, hiszen tavaly november óta lassan lefelé araszol az akkor közel 120 dolláros csúcsig szárnyaló árfolyam.

HIÁNYZIK A HŰHA-FAKTOR?

Talán azért is torpant meg a részvényár, mert az Apple elkényelmesedésének jelei egyre egyértelműbbek. Okosórákkal már a nyolcvanas évek óta próbálkoznak (kezdetben főként a Seiko, majd a közelmúltban a Samsung) de ami fontosabb. hogy kifejezetten az Apple által kommercializált okostelefonokhoz készülő csuklón viselhető kiegészítők terén is lemaradt a néhai Steve Jobs vállalata. Telefonok terén a legnagyobb konkurens, a Samsung már 2013 szeptemberében piacra dobta a csúcstelefonjaival kompatibilis Galaxy Gear-t. Egy évre rá, tavaly szeptemberben már az időközben a kínai Lenovo kezébe került Motorola jött ki a kedvező árú, de egyedi kerek dizájnú Moto 360-as órájával. Ugyanekkor az Apple-től csak annyira futotta, hogy bemutatta a boszorkánykonyhájában készülő új iWatch egyes funkcióit.

További részletek a Figyelő 2015/4-ik számában!



Az iWatch főbb negatívumai


- Az Apple-től már megszokottan, igen magas lesz az ár. A legolcsóbb modell (az iWatch Sport) is közel 100 ezer forintnyi dollárt kóstál majd, Európában pedig még drágább lesz. Közben a kiforrott konkurensek - Samsung Galaxy Gear, Motorola 360, LG G Watch, Pebble, Microsoft Band, Sony Smartband, Huawei Talkband és hasonlók - egyes verziói fele, vagy akár harmadannyiba kerülnek. Sőt, ismeretlenebb, de megbízható B márkák okos karperecei már 20-30 ezer forinttól kaphatók.

- Az egyedibb iWatch-ek ára még magasabb lesz, a nemesacél változat Amerikában várhatóan 140 ezer forint körül indul, míg az aranyból készült Edition modellek valószínűleg 1 millió forint felett kerülnek piacra.

- Az olcsóbb iPhone 4 és 4S modellekkel nem kompatibilis az új okosóra, azaz minimum egy iPhone 5-ös (újonnan 150 ezer forint körüli ártól) is szükséges a működéshez, ha valakinek nincsen ilyen telefonja.

- Egyszerre sport-fitness óra és csúcskütyü, valamint trendi divat-kiegészítő kíván lenni az iWatch, de az első értékelések szerint 100 százalékosan egyik elvárásnak sem tud megfelelni. A vásárlók így esetleg nem tudják majd hová sorolni és a jó, de kiemelkedőt egyik téren sem igazán nyújtó szerkezetet.

- Csúszott a megjelenés, ezért rengetegen már 2014 karácsonyára megvették valamely konkurens termékét, így a trendi kütyübolondok első nagy hullámáról lecsúszott az Apple. Sokan még iPhone-jukat is letették egy második generációs Samsung Gear vagy egy jó árú Motorola 360 okosóra, eseteg egy Microsoft Band miatt. Csak a potenciális vásárlók mintegy tizede gondolkodik azon, hogy az óra miatt Apple telefonra váltson.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200