brusszel


Ugyanazért a fizetésért heti két órával többet kell dolgozni

Figyelő Online
2015.01.28  12:26   
mail
nyomtatás
Válaszul a svájci frank értékének megemelkedésére, egyes svájci cégek arra kérik alkalmazottaikat, hogy ugyanazért a fizetésért vállaljanak hosszabb munkaidőt.
Peter Spuhler, a Stadler Rail járműipari társaság vezetője azt javasolta, hogy a dolgozók ugyanazért a fizetésért heti két órával többet dolgozzanak.

A javaslat csak egy megoldás arra a problémára, amivel a svájci cégek a megdrágult frank miatt szembesülnek.

Az alkalmazottak készek lennének elfogadni a hosszú munkahetet, „ha csak átmeneti intézkedésről lenne szó", mondta Spuhler a SonntagsZeitung újság munkatársának.

A Stadler Rail főnöke azonban azt mondta: hiba lenne csökkenteni a béreket, mert nem most kell visszafogni a svájci dolgozók vásárlóerejét.

Az erős frank a külföldi vevők számára megdrágítja a svájci termékeket.

Spuhler megjegyezte, hogy cége már több éve is tett alkalmazkodási célú költségcsökkentési lépéseket. Akkor az euró értéke még meghaladta az 1,50 frankot.

„A legtöbb társaság az elmúlt napokban felvételi zárlat elrendelését fontolgatta. Sokan már be is vezették" - mondta a SonntagsZeitungnak Hans Hess, a Swissmem ipari csoport elnöke.

A Swissmem egy gépipari, elektromos és fémipari társaságokból álló szövetség, amely 330 ezer embert alkalmaz. Termékeik 2013 - ban a svájci export közel harmadát tették ki, 65 milliárd frank értékben.

Más cégek már kérelemmel fordultak az érintett kanton foglalkoztatási irodájához rövid időre szóló munkamegállapodások bevezetése ügyében, amely az elbocsátások elkerülhetősége érdekében csökkentett munkaidejű foglalkoztatást is lehetővé tesz.

Az ilyen megállapodások esetében a foglalkoztatási irodák támogatást folyósítanak.

Az üzleti csoportok azt kérik, hogy az alkalmazási feltételek átmeneti időszakra is tegyék lehetővé az ilyen megállapodásokat. Mások arra kérik a svájci kormányt, hogy csökkentse az adókat és mérsékelje a bürokratikus előírásokat.

Hans Grunder, a berni kanton Konzervatív Demokrata Pártjának egyik tagja azt ajánlja, hogy egy évre töröljék el a turisztikai szolgáltatások és a vendéglátó-ipari étkeztetés értékesítési adóját.

„A helyzet nagyon komoly" - mondta Grunder a Schweiz am Sonntag újság munkatársának.

„A svájci turizmus és gasztronómia egy csapásra kétszer olyan drágább lett, mint más országokban."

Grunder azt mondta, hogy egy ilyen adókedvezmény a kormánynak évi 800 millió frankba kerülne, de „fontos üzenet" lehetne a turisták számára.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200