brusszel


Érdemi ajánlat Munkácsyra! - Újra összeáll a szétesett trilógia?

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2015.01.28  09:06   
mail
nyomtatás
Bár még a képviselői kérdésre adott válaszában is ködösít a kultusztárca, valójában már tisztul a kép a Munkácsy-trilógia ügyében. A Figyelő Online megbízható forrásból úgy értesült, januárban Kanadában járt Baán László, hogy érdemi ajánlatot tegyen a Krisztus Pilátus előtt című képre, ami a Hamilton Galéria tulajdonában van.
Erre szokták mondani: jobb későn, mint soha! Az elmúlt egy év a kulturális kormányzat szerencsétlenkedésével telt. A Figyelő Online elsőként adott hírt arról. hogy a Hamilton Galéria elnök asszonya levelet írt a debreceni Déri Múzeum igazgatójának, Angi Jánosnak, hogy 2014 nyarán visszakérik a tulajdonukat képező Krisztus Pilátus előtt című képet, amennyiben azt a magyar állam nem vásárolja meg. A bérleti szerződést nem áll módjukban meghosszabbítani - zárta levelét az elnök asszony. De mintha nem vették volna őt komolyan. Érdemi tárgyalásokat jó fél éven át nem kezdeményezett a magyar fél. Aztán júliusban, általános megdöbbenés és felháborodás közepette, bekövetkezett az, ami a magyar kultúra barátainak addig csak a rémálmaiban fordult elő: a kép lekerült a debreceni múzeum faláról, szétesett a Munkácsy-trilógia. Kósa Lajos ugyan még debreceni polgármesterként és a kormánypárt alelnökeként ismételten ígérgetett és fogadkozott, hogy még a nyáron, vagy ha nem, hát szeptemberben visszakerül az óriás Munkácsy-festmény, de minél többször mondta, annál kevésbé adtak már hitelt szavainak.

Szép lassan elaludni látszott az ügy - a magyar kultúra ügye. Talán ezt remélte a magyar kormány is. De a háttérben, a színfalak mögött komoly lobbizás folyt.

Információink szerint Matolcsy György jegybankelnök nemrégiben levelet kapott öt püspöktől és egy érsektől, amelyben azt szorgalmazzák, hogy a vallásos témájú Munkácsy -trilógia külföldi tulajdonban lévő képeit mielőbb vegyék meg, még mielőtt elvesznének a nemzet és az ország számára. Kíváncsiak voltunk, milyen választ kaptak, ha egyáltalán válaszra méltatták őket.

Nos, a Magyar Nemzeti Bank tudomást sem vett kérdésünkről. Általánosságban csak azt fejtegették: „A Magyar Nemzeti Bank elkötelezett a hazai kulturális értékek megőrzése és gyarapítása mellett, így támogatja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb magyar vonatkozású műkincsek minél nagyobb hányadban történő visszavásárlását, illetve a hazai hagyatéki értékek itthon tartását." Továbbá közölték, hogy a lassan egy éve indított Értéktár program keretében műkincs-visszavásárlásra eddig még nem került sor.

Az ellenzék is újra és újra firtatja a Munkácsy-trilógia sorsát. Legutóbb Szelényi Zsuzsa (Együtt) intézett kérdést a Balog Zoltán miniszterhez. Helyettese, Rétvári Bence semmitmondó válaszra szorítkozott, ami Szelényi Zsuzsa szerint már csak azért is érthetetlen, mert a kulturális kormányzat látszólag minden különösebb művészi koncepció nélkül vásárolgat különböző műalkotásokat, miközben hagyta, hogy a Munkácsy-trilógia szétessen. Pedig a képviselőnő szerint az, hogy a kép már eddig is jó tíz éven át a Déri Múzeumban lehetett, jól mutatja, a kanadai tulajdonos méltányos áron hajlandó lenne megválni tőle, mert jól tudja, annak Magyarországon a helye. Nyilván hasonlóan gondolkodik a másik kép gazdája, Pákh Imre Amerikában élő műgyűjtő is, aki egyelőre még nem akasztotta le a falról a Golgotát, pedig bármikor megteheti, mert annak is lejárt már a letéti szerződése.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója bizakodik. Részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit árult el, levelet kapott a kulturális tárcától, amelyben lényegében az áll, hogy dolgoznak az ügyön.

A Figyelő Online megbízható, minisztériumi berkekből származó információi szerint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója néhány nappal ezelőtt Kanadában járt, s érdemi tárgyalásokat folytatott a Hamilton Galéria vezetőivel. Úgy tudjuk, azzal a megbízással bocsátották útra itthonról, hogy mielőbb kötessen meg az üzlet, s lehetőleg már tavasszal visszakerüljön a Krisztus Pilátus előtt című kép Magyarországra, a debreceni Déri Múzeum falára.

Nem kis meglepetésünkre Baán László szokásától eltérően nem burkolózott hallgatásba. Értesülésünket, hogy Kanadában járt volna - sokatmondóan - sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta. Szóvivőjén, Lévai Zoltánon keresztül annyit üzent: bíztatóan alakulnak a tárgyalások.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.