brusszel


Ötödik a nemzetközi fizetési rangsorban a kínai deviza

Figyelő Online
2015.01.28  13:15   
mail
nyomtatás
A kínai deviza a kanadai és az ausztrál dollárt megelőzve tavaly november óta az ötödik helyet foglalja el a nemzetközi fizetések nagyságrendi rangsorában a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer szerdán közzétett adatai szerint.
A jüan (renminbi) megjelenése az öt legnagyobb nemzetközi fizetőeszköz között mérföldkőnek tekinthető - fogalmazott Wim Raymaekers, a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) bankpiaci igazgatója a közleményben.

A kínai deviza tavaly november óta állt az ötödik helyen a rangsorban. 2013 januárjában a jüan még a 13. helyet foglalta el. Tavaly decemberben a nemzetközi fizetési forgalom 2,17 százalékát bonyolították le kínai devizában.

Az elmúlt években lendületesen növekedett a Renminbi részesedése a nemzetközi fizetési forgalomban. A kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése a renminbi (népi pénz), a jüan pedig a valuta címletének "számlálószava".
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200