brusszel


Big Mac-index: 179 szendvicset vehet egy átlag magyar

Figyelő Online
2015.01.30  10:55   
mail
nyomtatás
A Big Mac index egy sajátos kísérletet annak bemutatására, hogy a valuták egymáshoz viszonyított árfolyamai valósan tükrözik-e az adott ország pénzének vásárlóerejét.
Egy átlagos román foglalkoztatott havi bére körülbelül 170 Big Mac szendvics vásárlására elegendő, négyszer kevesebbre, mint egy amerikai esetében. Pontosabban, egy amerikai a fizetéséből 752 ilyen szendvicset tud vásárolni. A norvég átlagkereset 800 szendvicsre elég, az euróövezet polgárának fizetése több, mint 420 Big Mac - re, jelenti a helyi Ziarul Financiar.

Romániában egy ilyen szendvics 9,8 lejbe, mintegy 2,5 amerikai dollárba kerül. Az árak persze országonként különbözőek. A Big Mac az Egyesült Államokban drágább, ott 4,9 dollárba kerül. A legtöbbet, 7,54 dollárt Svájcban kell fizetni érte, a legkevesebbet Ukrajnában, ahol 1,2 dollárba kerül.

Országonként eltérő a vásárlóerő szintje is: az átlagos nettó kereset 440 amerikai dollár Romániában, Svájcban a legmagasabb, 5,700 dollár, míg Thaiföldön a legalacsonyabb, 420 dollár.

Ami a helyi piac helyezését illeti a gyorséttermi élelmiszerfogyasztás vásárlóereje szempontjából, Románia a világ országai között a majdnem a lista legalján található. Brazília, India, Ukrajna és Thaiföld szorult Románia mögé.

A legutóbbi Big Mac index, amelyet az Economist magazin állított össze, bemutatja az amerikai dollárban kifejezett Big Mac árak eltéréseit.

Az 1986 - ban útjára indított index célja annak bemutatása, hogy a különböző valuták értéke „valós" arányokat tükröz - e. Ebben az elemzésben azonban Románia nem szerepel.

A McDonald's 1995 - ben lépett be a román piacra. A 2013 - as évben forgalma növekedett, összesen mintegy 94 millió eurót tett ki.

Magyarország a középmezőnyben van, nálunk ugyanis 3,17 dollárba kerül egy Bic Mac, amelyből egy átlagos magyar 179-et vásárolhat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Big Macindex

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.