brusszel


Mentorok kerestetnek roma fiatalok mellé

Figyelő Online - Kovács Ágnes Lilla
2015.01.30  16:17   
mail
nyomtatás
Roma Tehetségnapot tart vasárnap a Polgár Alapítvány és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. Az eseményen találkozni lehet azokkal a roma fiatalokkal, akik elsőként kerültek be a tehetségek nyilvános adatbázisába (www.romatehetseg.hu).
A roma tehetségprogram története hozzávetőleg hat éve kezdődött. Akkoriban fogadta el a kormány a Nemzeti Tehetségprogramot, ám - mint azt Szőke Judit, a Polgár Alapítvány igazgatója a Figyelő Online-nak elmondta - az a társadalom perifériáján élőket nem igazán tudta segíteni. „Mi, akik szegényekkel, romákkal foglalkoztunk, be akartuk vonni őket is, ekkor alakítottuk meg a Roma Tehetségsegítő Tanácsot. Összehívtuk a hasonló profilú szervezeteket együttműködést ajánlva. Ma már 80-an működnek velünk együtt" - meséli.

FOCIFENOMÉNOK
Minthogy munkájuk során sokat járták az országot, feltűnt, hogy milyen sok cigány gyerek focizik. Megnézték, hogy az élsportban mennyire vannak jelen a romák - s azt tapasztalták, hogy alig. Innen jött az indíttatás: szociális programjaik mintájára el kellene indítani egy projektet, amelynek célja a roma gyerekek élsportolóvá válása. Ez hat éve történt, s mára már komoly eredményeket tudnak felmutatni. A 15 esztendős Lakatos László például a „felfedezése" után, a program jóvoltából iskolát váltott, beválogatták egy elsőosztályú egyesületbe, s mára már az U16-os válogatott tagja. Ehhez az alapítványról ösztöndíjat, mentort kapott, és tudatosan menedzselték pályáját. Rajta kívül 25 roma sportoló kapott hasonló lehetőséget.

SZÉLESEBB KÖRBEN
A sport után most már más területekre is kiterjesztenék a tehetséggondozást. Ennek jegyében hozták létre a roma tehetségek adatbázisát, amelyben jelenleg 250 gyerek szerepel. A cél, hogy számukra támogatókat találjanak. A vasárnapi, a Budapest Music Centerben tartott rendezvényen e fiatalok közül vesznek részt százan. A szervezők rajtuk kívül meghívták mentoraikat is. „Ez a kezdeményezés is azt bizonyítja, hogy a családok és a gyerekek helyzetére kialakított, egyénre lebontott, speciális programmal a magyar viszonyok között teljes esélytelenségre ítélt gyerekek is lehetnek élsportolók, elit iskola kitűnő tanulói, hazai és nemzetközi versenyek győztesei" - véli Szőke Judit.

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.