brusszel


Makrogazdasági körkép

Görög váltás, spanyol remények, orosz válság
Figyelő Online - Albrecht Balázs
2015.02.01  11:39   
mail
nyomtatás
A görög választási eredmények az előrejelzéseknek megfelelően alakultak, viszont az újonnan megalakult kormány első hete viharosabbra sikerült a piaci várakozásoknál. A spanyol gazdaság a tavalyi eredmények alapján idén remélhetőleg talpra áll. Oroszországban pedig nem csak hogy felkészülnek a válságra, de már megkezdték a tünetek kezelését is. Eheti makrogazdasági körképünk következik.
Görögország: a vasárnapi választásokon a szélsőbaloldali, megszorítás- és trojkaellenes (Európai Központi Bank, Európai Bizottság és az IMF hármasa) Syriza párt győzedelmeskedett az előzetes felméréseknek megfelelően, így leváltva a második helyezett, korábban kormányzó liberális-konzervatív és EU-barát Új Demokráciát. Habár a parlamenti székek többségét megszerezték, mégis koalícióra kell majd lépniük a harmadik vagy negyedik helyezettel, hogy döntésképesek legyenek. A harmadik helyen a neonácinak bélyegzett (és logójában a horogkeresztre hasonlító) szélsőjobboldali Arany Hajnal végzett, a negyedik a centralista, korábban újságírói, most politikai karrierre törő Stavros Theodorakis vezette To Potami (magyarul A Folyó) párt lett.

A kormányváltás utáni első napokban a piaci szereplők nem reagáltak érzékenyen, azonban pár nappal később az új kormányfő, Alexis Tsipras, illetve a leendő pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz bejelentésére reagálva, miszerint nem szándékoznak tovább együttműködni a trojkával, eladási pánik tört ki a pénzpiacokon. Az újra fenyegető államcsőd veszélye miatt a görög állam és bankok papírjaitól akartak sürgősen megszabadulni a befektetők - példaként az ötéves államkötvények hozama rekordmagasságba, 13 százalékra ugrott. A politikai és gazdasági nyomás ellenére Alexis Tsipras továbbra is ragaszkodik választási ígéretéhez, hogy felülvizsgálják a trojkával kötött szerződéseket. Ez egyelőre még bizonytalan, hogy mit jelent: teljesen felborítják a megállapodást, vagy új fizetési konstrukciót szeretnének kicsikarni. Az is lehetséges, hogy a mostani bizonytalansággal csak mozgásteret szeretnének maguknak biztosítani a trojkával szemben, elhitetve az európai közösséggel, hogy a jelenlegi feltételek mellett akár készek lennének felborítani az eddigi megállapodásokat és nem fizetik vissza hiteleiket. Számítások szerint viszont Görögország a következő, 1,8 milliárd eurós hitelkeret nélkül akár már a következő negyedév végén fizetésképtelenné válhat. A hitelkeret lehívásához viszont még további megszorításokat lesznek kénytelenek véghezvinni.


Érdekesség az új párttal kapcsolatban, hogy habár a Syriza privatizáció ellenes és több privatizációs tervet felülvizsgál és újratárgyal, mégis tovább viszi az Új Demokrácia által kötött néhány megállapodást. A kínai COSCO vállalatnak decemberben engedélyezték, hogy két újabb terminálhoz jusson a már meglévő kettő mellett a Thesszaloniki kikötőben. A 35 évre kötött bérleti jogért a COSCO euró százmilliókat fizet a görög államnak.

Spanyolország: az Európai Unió negyedik legnagyobb gazdasága 2014-ben 1,4 százalékos GDP növekedést produkált a 2012-es és 2013-as zsugorodás után. Habár a munkanélküliség még mindig rendkívül magas (23 százalék), viszont idénre már több mint 2 százalékos növekedést prognosztizálnak. A spanyol egy pozitív példa lehet arra, hogy a nagymértékű kormányzati kiadások és a fiskális lazítás idővel meghozza a gyümölcsét. Jó kérdés azonban, hogy mi lesz akkor, ha a kormány leáll a nagy mértékű állami kiadásokkal. A gazdaság tovább halad növekvő pályáján, vagy a növekedés az állami pénzektől válik függővé, mint Japán esetében?

Oroszország: az orosz jegybank váratlan alapkamat csökkentéssel állt elő, így 17 százalékról 15 százalékra csökkentették az irányadó kamatot. Ezzel együtt egy állami mentőcsomag érkezik majd a gazdaság élénkítésére, amit főleg bankok feltőkésítésére fognak felhasználni. Ezen felül a Kreml 10 százalékos költségvetés csökkentést tervez - csak a honvédelemtől, a társadalombiztosítástól és a hitelek törlesztéséből nem vonnak el forrást. Az új állami projektek indítását viszont elhalasztják. Ezek alapján az állami tulajdonú vállalatok sem fognak nagyobb beruházásokba kezdeni a közeljövőben. A döntés még érzékenyebben érintheti az energiaszektorban tevékenykedő, az olcsó olajár miatt most egyébként is szorongatott helyzetben lévő orosz állami vállalatokat. A kiadáscsökkentéssel együtt kérdésessé válik, hogy mi lesz a magyar atomerőmű bővítéssel, amelyet az orosz állam finanszíroz 10 milliárd euróval. Habár az építési munkálatok már elméletileg 2018-ban megkezdődnek, viszont a magyar állam csak 2025-ben kezd el visszatörleszteni.

Kína: újabb deviza leértékelés hajtott végre a kínai központi bank. Úgy tűnik, hogy az erősödő dollárral szemben kénytelenek még lejjebb vinni a jüant, de még nem állnak át szabad lebegésre, így a folyamatos, központi leértékelés időszaka fog következni. A döntés beleillik a mostani monetáris politikai trendbe, amelyet Kanada, Új-Zéland, Szingapúr és az Európai Unió is követ, és követni fognak más nagyobb központi bankok is. Az alulértékelt devizát és az alacsony kamatkörnyezetet úgy tűnik, hogy csodaszerként kezelik mindenhol a lassuló világgazdasági környezetben, hogy felpörgessék saját gazdaságukat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.