brusszel


Növekszik az európai hitelportfólió-piac

Figyelő Online
2015.02.02  11:43   
mail
nyomtatás
Idén 100 milliárd euróra emelkedhet az európai hitelportfólió-piac értéke.
Az értékesített hitelportfóliók névértéke 2014-ben az előző évi 64 milliárd euróról 91 milliárd euróra emelkedett - derül ki a PwC Portfólió tanácsadó csoportjának negyedik negyedéves jelentéséből. 2014-ben a kereskedelmi ingatlanhitelek dominálták a piacot, a teljes forgalom több mint felét kitéve - összesen 49 milliárd euró névértékű tranzakcióval, az előző évi 18 milliárd eurós értékkel szemben. Ezt követték a fogyasztói jelzáloghitelek, mintegy 20 milliárd euróval - ami az előző évi érték duplája. A legnagyobb aktivitás az Egyesült Királyság, Írország és Spanyolország piacain mutatkozott; ezen országok bankjai jegyezték a teljes ügyleti volumen 75 százalékát. „Az ingatlanfedezetű hitelek várhatóan továbbra is dominálni fogják a piacot" - mondta Fekete Miklós, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának cégtársa.

Az európai bankrendszert átvilágító eszközminősítő-vizsgálat (Asset Quality Review, AQR) számottevő - 236 milliárd euró értékű - problémás banki hitelt tárt fel, ami átsorolásokhoz vezethet a bankok mérlegeiben. Egyes 2014-es tranzakciók mögött már részben az AQR állt, 2015-ben és azt követően pedig még nagyobb szerepet játszhat ez a tényező. A PwC kutatásai szerint a bankok továbbra is 2 trillió eurónyi nem kívánt hitelállománnyal rendelkeznek. Bár e hitelek többsége a rendes üzletmenet során újrafinanszírozásra kerül, még így is óriási mennyiség kerülhet értékesítésre. A következő években a piac várhatóan a jelenlegi tranzakciós volumenek mellett is élénk marad.

Fekete Miklós régiónk jelentőségének növekedését prognosztizálja: „Tapasztalataink szerint nő az ügyletek földrajzi szórása, és úgy véljük, küszöbön áll a következő hitelportfólió-értékesítési fellendülés. Írország, Spanyolország és az Egyesült Királyság továbbra is erős marad idén, ugyanakkor lényeges növekedés várható az olasz, a holland, valamint a közép-kelet-európai piacokon. Ezek a piacok eddig a teljes forgalom kevesebb, mint 10 százalékát adták (9 milliárd euró), ennek több mint duplájára számítunk 2015-ben (kb. 20 milliárd euró). A piacot továbbra is a nagy pénzügyi befektetők uralják, melyek jelentős lekötött forrással rendelkeznek; sokan a feltörekvő európai gazdaságok felé tekintenek, hogy elkerüljék az egyesült királyságbeli, az írországi és a spanyolországi piacon tapasztalható erős versenyt."

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200