brusszel


Lassult az infláció az OECD tagállamaiban

Figyelő Online
2015.02.03  13:17   
mail
nyomtatás
Tavaly decemberben 1,1 százalékra csökkent az infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 34 tagállamában a novemberi 1,5 százalékról. Utoljára 2009 októberében volt ilyen alacsony az infláció az OECD tagállamokban.
Az infláció csökkenésében az energiaárak 2014 második felében tapasztalt meredek esése és a gyenge világgazdasági növekedés játszotta a legnagyobb szerepet.

A nagyobb gazdaságú tagállamok többségében decemberben lassult az infláció: Kanadában 1,5 százalékra, az Egyesült Államokban 0,8 százalékra, Nagy-Britanniában 0,5 százalékra, Németországban 0,2 százalékra, Franciaországban 0,1 százalékra.Magyarországon 2014 decemberében 0,9 százalékos éves inflációt mért az OECD.

Piaci elemzők szerint 2015-ben az infláció lassulása lehet a világgazdasági növekedést fenyegető egyik legnagyobb kockázat.

Az alacsony infláció nehezíti az adósságok törlesztését, és bizonyos esetekben csökkenti a lakossági fogyasztást, mert a vásárlásaik elodázására ösztönzi az embereket az alacsonyabb árak reményében.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.