brusszel


Ön tudja, mi az a sajátraktár?

Figyelő Online
2015.02.04  11:15   frissítve: 2015.02.04 11:58
mail
nyomtatás
Dinamikusan bővül az a magyar családi vállalkozás, mely amerikai mintára hozta létre a sajátraktár szolgáltatást.
A sajátraktár, angolul „self storage" szolgáltatás az USA-ban jelent meg először a 60-as években, ahol gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ezt követően Európában az Egyesült Királyságban, majd később Franciaországban és Németországban terjedt el. A szolgáltatás lényege, hogy a sajátraktárban magánszemély, vagy cég személyes dolgait, értékeit, illetve céges ingóságait tárolhatja, így nincs szükség garázs, hagyományos tároló helyiség, vagy éppenséggel egy másik ingatlan megvételére, bérlésére.
A tengerentúlon 52 ezer olyan raktár-, vagy egyéb épület van, amely sajátraktározással foglalkozik; ezekben az épületekben összesen 210 millió négyzetkilométernyi terület áll az ügyfelek rendelkezésére. E szolgáltatásra hatalmas iparág épül, amely a kereskedelmi ingatlan szektorának az elmúlt 38 év során legdinamikusabban növekvő része: két éve 24 milliárd dollár bevételt termelt.

A hazai piac
„A hat évvel ezelőtti induláshoz képest, amikor is egy Magyarországon korábban teljesen ismeretlen szolgáltatást indítottunk el, mára már több, mint 1000 ügyféllel és 15 ezer négyzetméter sajátraktár területtel rendelkezünk" - mondja Ablonczy Márk. A piacvezető Self Store Budapest ügyvezető igazgatójának becslése szerint idehaza hozzávetőlegesen 50 ezer négyzetkilométer saját raktárra lehet igény, azaz jól látszik, hogy még jócskán van még növekedési potenciál. A Self Store jelenleg egy-egy raktárépülettel rendelkezik Csepelen, Zuglóban, illetve a Nagytétényi úton. A cég sajátraktáraiban 0-24 órás kamera-, riasztó-, és füstjelző rendszer működik. Az épületekbe csak az arra jogosult személyek léphetnek be saját mágneskártya segítségével. A télen fűtött raktárhelyiséget a bérlő a saját lakatjával zárja le. A Self Store 1- 135 négyzetméternyi raktárszobákat biztosít ügyfeleinek. A minimális bérleti idő két hét. Ablonczy tapasztalata szerint a 2, illetve a 7 négyzetméteres raktárhelyiségek a legkeresettebbek. Előbbiek, a raktárépület városon belüli elhelyezkedésétől is függően, hozzávetőleg tízezer, utóbbiak pedig húszezer forintos havi áron bérelhetőek.

Van rá igény
A társaság bérbeadásból származó bevétele meghaladja a nettó 200 millió forintot, míg a raktárainak kihasználtsága 90 százalék fölött van. 2012-ben professzionális költöztetési szolgáltatással bővítették a portfoliójukat, hogy az ügyfeleik ingóságait ne csak tárolni, hanem szállítani is tudják. Budapesten már ebben az évben tovább bővül a cég. Tavasszal nyitják meg negyedik telephelyüket, a Self Store Plazát Békásmegyeren a volt Csiki-Bege Plaza épületében. A közel 17 ezer négyzetméteres, geotermikus energiát felhasználó pláza sajátos kombinációja lesz egy klasszikus bevásárlóközpontnak, illetve egy sajátraktár épületnek. A beruházók a rendelkezésre álló terület 30-40 százalékában alakítanak ki sajátraktárakat, míg a kereskedelmi ingatlan nagyobbik része pláza-szolgáltatóház funkciót lát majd el, többek között élelmiszerbolttal, drogériával, étteremmel.

 

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200