brusszel


Tudatosabban takarítunk meg

Figyelő Online
2015.02.04  11:35   
mail
nyomtatás

A K&H Alapkezelő befektetői felmérése szerint a megtakarítással rendelkezők jó része egyszerre több befektetési formában, főként befektetési alapokban és bankbetétekben helyezi el pénzügyi tartalékait.
Az elmúlt két évben közel duplájára emelkedett a befektetési alapok állománya Magyarországon, és az alacsony kamatkörnyezet miatt idén is a piac dinamikus növekedése várható. „A lakossági megtakarítók között jelenleg a befektetési alap messze a legnépszerűbb megtakarítási forma, habár a K&H befektetői felmérés eredményei alapján az is látható, hogy egyszerre több befektetési formában, jellemzően bankbetétben, részvényben, devizában, államkötvényben vagy befektetéssel kombinált életbiztosításban is tartják pénzügyi tartalékaikat a magánbefektetők. Ez pedig nagyon jó stratégia a kockázatok megosztására" - mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.


Népszerű befektetési alapok

„Befektetési döntésnél az alapvetően óvatos hazai megtakarítók leginkább a biztonságot és tőkevédelmet tartják szem előtt, ugyanakkor az elérhető hozam nagysága, és a könnyű hozzáférhetőség is fontos szempont. Mivel mindezekre az igényekre egyben leginkább a befektetési alapok kínálnak megoldást, ezért úgy látjuk, hogy idén is folytatódhat a befektetési alap piac növekedése. Az általunk mindig javasolt, és a hazai befektetők által is egyre inkább alkalmazott több lábon állásra pedig a már önmagukban is portfóliót kínáló vegyes alapok jó megoldást jelenthetnek" - mondta el Zobor Zsuzsanna.

 

Hosszabb távon

A felmérés arra is rávilágít, hogy a befektetők a kockázatok megosztása mellett a befektetési időtáv szempontjából is megfontoltabbak lettek. Ezt mutatja, hogy a megkérdezettek jellemzően közép és hosszú időtávra tervezik befektetéseiket, miközben csupán ötödük számol éven belüli megtakarítással. „Az alacsony betéti kamatok egyértelműen arra ösztönözték a befektetőket, hogy a rövid távú betétekből elmozduljanak a hosszabb befektetési időtáv irányába. A 3-5 éves időtávon gondolkodást pedig továbbra is támogatja a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), hiszen idén is érvényben maradnak az adókedvezmények. Így tbsz esetén a 3. év után kamatadó-kedvezmény, 5 éves elhelyezés esetén pedig teljes adómentesség vehető igénybe, míg nyesz esetében a kamatadó-mentesség mellett további állami támogatás is igényelhető, ezáltal tovább növelve a hozamot" - tanácsolja a befektetési szakember.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200