brusszel


A nagy Merkel–Ciprasz-szkander

Figyelő Online - Pogátsa Zoltán
2015.02.05  06:42   
mail
nyomtatás
Az mindenkit képes terrorizálni! - ezt a mondást Clinton elnök egyik tanácsadójának tulajdonítják. Úgy látszik azonban, hogy Jánisz Varufakisz új görög pénzügyminisztert, aki a múlt héten még közgazdászprofesszor és blogger volt, a negatív piaci reakciók sem tántorítják el attól, hogy a Sziriza megvalósítsa azt a baloldali programot, mellyel mandátumot kapott a kormányzásra. Nem szabad összekeverni a szimptómákat a betegség okaival - emlékeztet a fiatal miniszter, aki mopeden érkezett munkahelyére negyedik munkanapján, mikor is hazaküldte a trojkát.
A Sziriza eltökéltsége és következetessége meglepte azokat, akik 1983, azaz Mitterrand hírhedt fordulata óta hozzá vannak szokva, hogy Blair, Schröder, Jospin, Hollande, Clinton, Obama, a magyar szocialisták és a görög Paszok mind-mind balra kampányolnak. Majd a gazdasági establishment nyomására jobbra kormányoznak. A Szirizával azonban a neoliberális világrend leomlásának újabb állomásához érkeztünk el. Egyetlen hét alatt visszacsinálták a megszorító intézkedéseket, állampolgárságot adtak a bevándorlók Görögországban született gyerekeinek, több száz euróval megemelték a minimálbért, visszavették a megszorítások éveiben kirúgottakat, s folytathatnánk a sort. Mindezt még az előtt, hogy a konfrontáció Merkelékkel elkezdődne.

ROSSZ VOLT A RECEPT

Márpedig a mihamarabbi ütközetet a másik fél is sürgeti. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja, melyet a válság legdurvább éveiben nem voltak hajlandók elfogadni, most pedig igen, nagy valószínűséggel arra hivatott, hogy a Sziriza által felfelé nyomott dél-európai állampapírhozamokat nyomja majd az ellentétes irányba, lefelé. A görög adósságállomány idén esedékes megújítása is az EFSF-től, az EU válságkezelő programjától függ, a hellén bankok likviditását pedig az EKB tartja mesterségesen életben.

Merkelék ragaszkodnak ahhoz, hogy Athén folytassa az eddigi megállapodásokban rögzített „strukturális reformokat". A Szirizának azonban igaza van: ilyen reformok eddig szinte nem voltak, csak megszorítások. Az óriási pénzelszivárgás ellenére az offshore szó egyetlenegyszer nem szerepel a trojkával kötött memorandumokban. A korrupt politikai elitet és az államot fogolyként tartó oligarchák kérdése szintén nem. Az intézkedések többsége elbocsátásokból s bércsökkentésből állt. Olyannyira nem voltak reformok, hogy a World Economic Forum versenyképességi listáján Görögország a 81. helyre zuhant,
a háborús Ukrajna alá!

A Sziriza Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett, angolul beszélő s publikáló, szuperképzett közgazdászai szerint 2010-ben egy inszolvens, azaz fizetésképtelen gazdaságot úgy kezeltek, mintha az illikvid, vagyis folyósítható fizetési eszközökkel nem rendelkező lenne, annak érdekében, hogy a nyugati nagybankoknál felhalmozódott görög adósságállomány ne dőljön be, az eurózóna életben maradjon. A komprádor hellén politikai elit pedig hozzájárult ehhez. Visszatekintve tudjuk, hogy a görög hitelcsomagként ismert összegek majd 90 százaléka nem az országra, azaz nem reformokra költődött el, hanem az eurózóna életben tartására. Mindennek eredményeképpen a GDP-arányosan 175 százalékos államadósság magasabb, mint valaha. A gazdaság akkorát zuhant, mint az amerikai a nagy világválság idején, a fiatalok kétharmadának nincs munkája. Maga az IMF is beismerte önelemzésében, hogy az első memorandum sikertelen volt.

TÉNYLEGES REFORMOK

Na, ez az, amiért Ciprasz és Varufakisz hajthatatlan. A társadalom megnyomorítása, a gazdaság értékteremtő képességének csökkentése még akkor sem folytatható, ha közben a piaci nyomás vagy az EKB csődbe is kergeti Görögországot. Ha nem lennének a neoliberális konszenzus részesei, a nyugati kormányoknak pedagógiai moralizálás helyett ugyanúgy örülniük kellene a hellén társadalom demokratikus öntisztulásának és a megszorítások végének, ahogy tette mondjuk Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, Mark Carney, a brit jegybank kormányzója vagy Joschka Fischer volt német külügyminiszter. A Sziriza ugyanis tényleges reformokkal állt elő.

Ahogy azt többek között Thomas Piketty, Gabriel Zucman, az OECD és az IMF kutatásaiból tudjuk, a jóléti állam utáni évtizedekben az alsóbb osztályok béreinek csökkentése miatt a megtermelt érték profit formájában a legfelső 1 százalékhoz vándorolt. Az elit aztán offshore cégekbe, azaz külföldre menekítette azt, miközben az alsó rétegek elszegényedése visszafogta a gazdasági növekedést. 2010-ben a São Pauló-i memorandumban közgazdászok sora (köztük Ha-Joon Chang, Galbraith, Przeworski, Weisbrot és a magyar Bruszt László) tett hitet a mellett, hogy a belső kereslet növelésére van szükség a gazdasági fejlődéshez. Ezt a minimálbér emelésével sikeresen, a foglalkoztatás csökkenése nélkül tette meg Brazília, s most a Sziriza-kormány is ezt teszi.

A keynesiánus politika mellett pedig fejlesztéspolitikai programba kezd, és már első intézkedései közt leállította az ország nemzeti vagyonának sokkdoktrínára alapozott kiárusítását. A nemzetgazdaság ugyanis, ha nem is mindenben, de abban hasonlít egy vállalkozáshoz, hogy előbb bele kell fektetni ahhoz, hogy értéket teremtsen. Nem lehet állandó megszorítások mellett csak kivenni belőle. A Sziriza elköteleződött az oligarchák elszámoltatása s a gazdasági elit megadóztatása mellett. És nem adja el az ország egyik stratégiai ékkövét jelentő pireuszi kikötőt a kínaiaknak csak azért, mert az eddigi korrupt elit képtelen volt azt nyereségesen üzemeltetni. A washingtoni konszenzusnak Athénban vége.

FELEJTŐ NÉMETEK

Míg a Sziriza frissen megválasztott kormányként láthatólag nem rettenne vissza egy a megelőző korszak által előállított államcsődtől, Merkel valószínűleg nem mérte fel rendesen, hogy mit kockáztat. A német társadalom nagy része látványosan elfelejtette, hogy nem jöhetett volna létre az ötvenes évek német gazdasági csodája, a Wirtschaftswunder, ha 1953-ban a német állam hitelezői, többek között a nácik által feldúlt Görögország nem engedik el az ország hitelállományát. A görög államcsőd esetén az eurózóna hitelező országai nem látnák viszont a pénzüket. A továbbterjedési hatás pedig Dél-Európa felé a kötvényvásárlási program ellenére is érvényesülhet, hiszen Spanyolországban ma már a Sziriza ottani testvérszervezete, a Podemos a legnépszerűbb párt. A megszorítások által hasonlóan tönkretett gazdasággal és hasonló gazdaságpolitikai programmal.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Félelmek és tények

Lánczi Tamás személyes álláspontja

Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja

Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

top200