brusszel


Magyar „Google" autót fejlesztenek

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.02.06  07:00   
mail
nyomtatás
Önmagát vezető jármű itthonról/ Egy magyar szoftvercég, a Kishonti Kft. is beszállt a globális versenybe, amikor a minap autonóm autót tesztelt a Hungaroringen és a fejlesztést nagy sikerrel mutatta be a Las Vegas-i CES kiállításon.
Az idei Las Vegasi Consumer Electronics Show-n tucatnyi autógyártó, illetve beszállító mutatott be önmagukat vezető autó megoldásokat (lásd erről Lovas kocsik versus robotok című cikkünket a Figyelő 2015/5-ik számában). Amint azt a Figyelő megtudta, kint járt a kiállításon egy magyar kis-közepes szoftverfejlesztő, a Kishonti Kft. vezetője is, Kishonti László. A bő nyolc év alatt a semmiből egy 37 fős szoftvercéget építő egykori pénzügyi szakembert nemcsak a hosszú repülőút fárasztotta el, hanem a kaszinóvárosig vezető út is igen göröngyös és kanyarokkal terhelt volt. Nyár vége helyett csak októberre jött meg a tesztautó, egy új C Klasse, e késés miatt az önmagát vezető Mercedessel összesen öt napot tudtak csak a Hungaroringen tesztelni. Igaz már a harmadik napon működött a rendszer, miközben készült a CES-en bemutatott videó is.

A cégvezető állítása szerint megérte a nagy kapkodás, a sok fáradtság, mert éppen a legjobbkor álltak oda a rendszerrel a világ elé. "Amíg egy éve 17, addig ezúttal 32 tárgyalást folytattunk potenciális partnerekkel. Nagyon jól sikerült az időzítés, hiszen az egész CES az automata vezetési rendszerekről szólt" - meséli a Kishonti Kft. ügyvezetője.

Az eredetileg mobil-, illetve okostelefonok és tabletek chipjeihez világszerte hamar ismertté vált tesztszoftvereket (GFXBench, CompuBench) gyártó magyar közepes startup cég nem csak a Deloitte Fast 50 listájára került fel többször az elmúlt években, de úgy tűnik, újítani is tudnak.

További részletek a Figyelő 2015/6-ik számában vagy előfizetői jelszóval.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200