brusszel


Bajban a Sberbank

Figyelő Online
2015.02.07  15:19   
mail
nyomtatás
Jelentősen esett a Sberbank, a legnagyobb orosz bank adózott eredménye januárban éves szinten.
A profit 3,7 milliárd rubelre (1 rubel = 4,04 forint) zuhant a múlt hónapban az egy évvel korábbi 31,6 milliárd rubelről. A Sberbank eredményét rontotta, hogy 5,8 százalékkal 857 milliárd rubelre emelkedett az a tartalék, amit a növekvő nem fizető hitelállomány ellensúlyozására kellett félretennie. A nettó kamatjövedelem 33,6 százalékkal 47,9 milliárd rubelre esett. Az Oroszország elleni gazdasági szankciók, az ukrajnai válság miatti bizonytalanság, az orosz gazdaság egyre romló állapota és a rubel árfolyamának gyengülése szintén ártott a banknak.

German Gref, a Sberbank vezetője szeptember közepén azt mondta, hogy ukrán és magyar leánycége bizonyos nehézségekkel küszködik. A bankvezér szerint "Magyarországon a gazdasági helyzet alapvetően nem rossz, a szabályozási környezet azonban nagyon bonyolult". Magyarország esetében a Sberbank "azt fogja nézni, hogy mit lehet ezen a piacon változtatni". A Sberbank három éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely két éve november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

2012 szeptemberében 5,2 milliárd dollárért adta el a Sberbank 7,58 százalékát az orosz jegybank, megtartva 50 százalék plusz egy szavazati jogát. Tavaly a Sberbank a piaci tőkeértéke alapján Európa harmadik legnagyobb hitelintézete volt mintegy 70 milliárd dollárral a HSBC (170 milliárd dollár) és a Santander (80 milliárd dollár) után.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200