brusszel


Párizsban tilos akciófilmet forgatni

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.02.08  09:46   
mail
nyomtatás
Betiltották Párizsban az autós üldözések, lövöldözések és az akciófilmek egyéb, hasonló jeleneteinek forgatását. Attól tartanak, hogy a színészeket terroristák támadhatják meg.
Párizsról gyakran mondják, hogy az egész város egy filmdíszlet, a hatóságok azonban az elmúlt havi terrortámadások fényében arra kényszerültek, hogy a nagyvárosban az akciófilmek forgatását korlátozzák.

Ezen a héten Sylvie Barnaud rendőrparancsnok bejelentette, hogy a 17 halottat maga után hagyó lövöldözés váratlan hatással volt a helyi filmiparra.

„Gondot jelent ezekkel az akció-szerű jelenetekkel, hogy az egyenruhás színészek terroristák célpontjai lehetnek" - mondta Barnaud. „Probléma az is, hogy a színészek ebben a túlfeszített légkörben a járókelőket is megzavarhatják."

A rendőrfőnök azt is elmondta, hogy a fegyver-utánzatok használatát és a különleges hatású tűzijátékok alkalmazását szintén betiltották.
Barnaud közölte, hogy a határozatlan időre hozott intézkedés ésszerű lépés egy olyan nagyvárosban, ahol három nap alatt három lövöldözésre került sor a Charlie Hebdo szerkesztőségében, egy zsidó áruházban és a város déli részének egyik utcájában. „Döbbenten hallgattam a Charlie Hebdo megtámadásának tanúit a televízióban. Úgy tűnt, mintha egy rólunk szóló akciófilmet látnék" - mondta.

Katonák százait telepítették a főváros utcáira a híres turista-látványosságok, mint az Eiffel Torony, vagy a bevásárlóközpontok és a zsidó vallási létesítmények közelébe.

Az évek során Párizs történelmi utcái és híres emlékművei a francia és nemzetközi filmrendezők kedvenc helyszínévé váltak. A Városháza honlapja szerint csak az elmúlt évben 930 filmet forgattak a fővárosban, amelyek közül 20 nemzetközi produkció volt. Az egyik leghíresebb, Párizsban forgatott akciójelenet a 2002-ben készült „The Bourne Identity" autós üldözése volt, ahol a címszereplő Matt Damon és néhány statiszta száguldott végig Párizson egy piros Minivel, nyakában a francia rendőrséggel.

A helyi filmipar nagyjai azonban nem tartanak attól, hogy bármilyen tilalom komoly pénzügyi hatással lehetne a fővárosra.Az Ile de France Film Commission vezetője azt mondta a New York Times munkatársának, hogy a tilalomnak „nincs hatása a jelenlegi produkciókra" és hogy a tilalom következményei „teljes mértékben kezelhetőek".
Kapcsolódó cikkek
The Local
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200