brusszel


A neolib modell leváltása vagy puszta eretnekség?

Figyelő Online - Csada Gergely
2015.02.08  15:44   
mail
nyomtatás
Mindannyiunknak nemet kéne mondani a neoliberalizmusra, nem csak a görögöknek - állítja a brit Munkáspárt parlamenti képviselője Peter Hain a Prospect magazinnak írott véleménycikkében. Az egykori államtitkár szerint a Syriza választási győzelme fel kell, hogy rázza végre Európa politikai elitjét.
Hain szerint az Unió által erőltetett megszorító politika nem elég, hogy tovább sanyargatta a görög társadalmat, de tette mindezt eredménytelenül, hiszen az ország államadóssága tovább nőtt. Az effajta intézkedések hiábavalóságát (az első világháború utáni Németország példáján keresztül) pedig már Keynes is megírta A Békeszerződés Gazdasági Következményei című munkájában közel száz évvel ezelőtt.

"Mialatt a konzervatív pártok előszeretettel hangoztatták a megszorítások előnyeit, a balközép képtelen volt meggyőző ideológiai kritikát felmutatni vele szemben a válság 2008-as kitörését követően" - mutat rá az európai baloldalt gyakran érő kritikára Hain. Ez a Magyarországon épp fordítva alakult a parlamenti patkóban. Végül távolról követték a jobbközép, jobboldali pártokat a megszorítások útján ahelyett, hogy a keynesi példát alapul véve erősebb alapokra helyezték volna az állami költségvetést.

Hain egyértelműen a Thatcher és Reagen alatt kiépült neoliberalizmust okolja a válság kialakulásáért, és megjegyzi, hogy a Tory-k annak ellenére a Munkáspárt idején tapasztalt magas állami kiadásokat okolják a bankválság kitöréséért, hogy 2007-ben még maga David Cameron nyilvánosan is támogatta abban az akkori kormányt. A válság óta azonban az állami költekezés vált szemükben a gazdasági problémák okozójává, még úgyis, hogy több Nobel-díjas közgazdász szerint is a kiadások megvágása helyett egyedül a növekedéssel lehet fenntartható erős gazdaságot kiépíteni.

"A jelenleg a brit kormány által hangoztatott növekedés fogyasztás-, ingatlan- és hitelvezérelt, miközben a kereskedelmi mérleg továbbra is padlón, az ipar pedig gyengélkedik." Hain gyorsabb, igazságosabb és zöldebb növekedést akar, mert csak így érhetőek el az Egyesült Királyság számára nélkülözhetetlen strukturális reformok és az adósságcsökkentés.

Egy ilyen gazdasági irányváltás Hain szerint igenis kivitelezhető, két év alatt 60 milliárd fontnyi plusz állami beruházással a lakáspiac, a szociális intézmények, a munkaerő továbbképzése és az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság területén. Az egykori munkáspárti politikus Anthony Crosland programadó The Future of Socialism című, majdnem hatvan éves művét példának hozva, Hain a Munkáspárt hagyományos, de egyben modern, a korszellemre rezonáló baloldaliságát hiányolja. Crosland könyve a maga korában ezt a szerepet töltötte be a párt életében, de a 2008-as válságot követően új hozzáállás szükségeltetik azzal a fajta kapitalizmussal szemben, "amely nemzetközileg és gazdaságilag jóval integráltabb, sokkal instabilabb és igazságtalanabb rendszer, mint amilyet Crosland generációja valaha is elképzelt" - mondja Hain. Ennek a rendszernek "az önpusztító hajlamai olyan radikális válaszlépéseket igényelnek, amelyeket a bankválságot követő neoliberalizmus nem képes megadni."

Hain új könyvében, a címében is Crosland munkáját megidéző Back to the Future of Socialism-ban próbál meg gyakorlati politikai alternatívát kínálni a Munkáspárt számára, amelynek segítségével túlléphet a megszorítások politikáján.
Kapcsolódó cikkek
prospectmagazine
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.