brusszel


Beszakadt a görög tőzsde

Figyelő Online
2015.02.11  12:19   
mail
nyomtatás
Csökkentek a görög részvényárfolyamok, az államkötvények hozamai viszont emelkedtek szerdán az euróövezeti pénzügyminiszterek délutánra összehívott rendkívüli tanácskozása előtt.
Az athéni tőzsde irányadó indexe, az Athex fél tizenegykor 793,15 ponton állt, 33,16 ponttal 4,01 százalékkal csökkent a keddi záróértékéhez képest. A bankszektor 6,4 százalékos mínuszban állt. A hároméves görög államkötvények hozama 68 bázisponttal 20,39 százalékra, a tízéveseké pedig 12 bázisponttal 10,72 százalékra emelkedett.

Az eurócsoport fél hatkor ül össze Brüsszelben, hogy megvitassa az új görög kormány elképzeléseit. Úgy tudni, hogy a görög delegáció egy tízszakaszos reformfolyamatot felvázoló megállapodástervezettel érkezik a tanácskozásra. Az euróövezet kulcsfontosságú tagja, Németország továbbra is hajthatatlannak mutatkozik, az eddigi megállapodásokban vállalt kötelezettségek teljesítését várja el Görögországtól. A görög parlament a kedd éjfél után tartott voksoláson kényelmes többséggel bizalmat szavazott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányának. Ciprasz a szavazás előtt tartott beszédében azt ígérte, hogy nem engedi Görögországot "visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába".

Kijelentette, hogy az új kormány nem fogja kérni a 240 milliárd eurós, február 28-án lejáró mentőprogram meghosszabbítását. Leszögezte viszont, hogy a görög adósságproblémára továbbra is európai uniós keretekben keresnek megoldást. Ugyanakkor Panosz Kammenosz védelmi miniszter, a Független Görögök nevű jobboldali párt vezetője a Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy Görögország "legjobb esetben az Egyesült Államokhoz, de akár Oroszországhoz, Kínához vagy más országokhoz" fordulhat segítségért, ha nem sikerül új megállapodást kötni a nemzetközi hitelezőkkel a 240 milliárd eurós adósság visszafizetéséről.

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter múlt héten berlini látogatásán viszont kategorikusan kijelentette, hogy Görögország soha nem fog segítséget kérni Moszkvától.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.