brusszel


Sérülékennyé teszi Orbán Magyarországot?

Figyelő Online
2015.02.13  09:35   
mail
nyomtatás
ROBERT E. HUNTER - Orbán Viktor egy olyan rendszert épít ki, amely sérülékennyé teszi Magyarországot az orosz behatolással szemben - nyilatkozta a Figyelőnek a világ egyik legbefolyásosabb biztonságpolitikai szakértője.
- Egyetért velem, ha azt mondom, hogy szétesőben van az európai biztonsági rendszer?
- Ennek érdekében próbálkozik Putyin orosz elnök. Ha most nem mutatunk egységet, kétértelmű marad az álláspontunk az orosz törekvésekkel szemben, akkor óhatatlanul beindul a szétesési folyamat.

- Kiknek kell egységet mutatniuk?

- A NATO összes országának és főként az EU tagjainak kell egymással, és az Egyesült Államokkal. Nem elég immár, ha külön-külön jelzéseket küldünk Moszkvának. Putyin nem kímél bennünket, mi viszont kíméljük őt. Putyin a pénzügyi, gazdasági válság kitörése után a Nyugat gyengeségét, sebezhető pontjait támadta. Először oligarcháit küldte, hogy hatoljanak be a nyugati országok gazdasági szféráiba. Kihasználta a nyugati liberalizmust, miközben odahaza propaganda hadjáratot folytatott ellene. Ezzel muníciót adott a nagy orosz feltámadásra áhítozó hazai közvéleménynek. Ez a behatolás aztán idővel geopolitikai és katonai téren is folytatódott. Grúzia volt az első kiszemelt áldozat, aztán Ukrajna. Eközben Putyinék kivétel nélkül megsértették az összes olyan átfogó megállapodást, amelyet az elmúlt évtizedekben aláírtak a Nyugat képviselőivel. A rakétarendszerek korlátozásáról szóló ABM szerződést éppúgy, mint az Ukrajna szuverenitását szavatoló minszki szerződést, és az ezt megelőlegező Budapesti memorandumot. Most, hogy több tízezer orosz fegyveres révén Moszkva kiterjeszti befolyási övezetét Ukrajna keleti részén, s ott szabályos háborút vív, most, hogy bekebelezte a Krím félszigetet, és közben fegyverszállításokkal avatkozik be Szíriában, a Nyugat nem halogathatja tovább az egyértelmű és egységes akaratot türköző válaszadást.

Részletek a Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.