brusszel


Mégsem csodaszer a palaolaj?

Figyelő Online
2015.02.11  14:01   
mail
nyomtatás
A legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) vezetője arra számít, hogy az amerikai palaolaj üzletág gyors növekedése 2020 után megáll - írta a brit Guardian hírportálja.
Igor Szecsin egy londoni iparági konferencián azt mondta, hogy "a forradalmak rövid életűek" és a palaolaj-forradalom könnyen a következő dotcom-buborék lehet. Az internet robbanásszerű fejlődésére spekulálva a befektetők minimális befektetés mellett nagy hasznot reméltek, a tőzsdei lufi azonban 2000-2001 fordulóján kipukkant és a legtöbb részt vevő cég csődbe ment. Szecsin a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) tette felelőssé azért, hogy az elmúlt hat hónapban felére csökkent a kőolaj ára.

A vállalati vezető szerint, amikor a tizenkét országot összefogó szervezet novemberben úgy döntött, hogy továbbra is a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvóta marad érvényben, a piac megrendült és a nyersolaj ára még meredekebb esésnek indult. "Az OPEC egysége megbomlott, és bizonyos esetekben a szervezet figyelmen kívül hagyja egyes tagok érdekeit" - mondta.

Az OPEC ezzel szemben a szervezeten kívüli olajtermelő országokat - mint Oroszország, Mexikó és Kazahsztán - és az amerikai palaolaj-termelőket hibáztatja a túlkínálatért.Igor Szecsin arra figyelmeztetett, hogy az olajpiaci eseményekre adott vállalati válaszok - a beruházások és költségek visszaszorítása - miatt mérséklődő termelés az év végére olajhiányhoz vezethet.Oroszország a tavaly napi 10,58 millió hordós kitermelésével a világ egyik legnagyobb olajtermelő országa, azonban a csökkenő olajár veszélyezteti az orosz állami bevételek egyik legfontosabb forrását.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.