brusszel


Virágzik a pogány vallás Izlandon

Figyelő Online
2015.02.12  12:01   
mail
nyomtatás
Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett azoknak az izlandi fiataloknak a száma, akik a pogány vallást vették fel. Mivel a vallás már hivatalossá vált, esküvőket, névadó ünnepségeket és temetéseket is tarthatnak pogány szokások szerint Izlandon - írja a The Guardian.
Hilmar Örn Hilmarsson csütörtökön elrepült Izland délkeleti részére egy kis halászfaluba, Höfn-be, hogy összeadjon két fiatalt. Ez azért meglepő, mert Hilmarsson nem pap vagy anyakönyvvezető. Amellett, hogy a hétköznapokban zeneszerzéssel és filmkészítéssel foglalkozik, szabadidejében az izlandi neo-pogány szervezet, az Ásatrúarfélagið, másik nevén az Asatru Association vezetője immár 12 éve.

Az Ásatrúarfélagið-t az izlandi állam hivatalos vallásként ismeri el. A szervezet vezetőjeként Hilmarssonnak joga van összeadni két fiatalt, emellett megkeresztelheti a gyerekeket és eltemetheti a halottakat. Eddig csaknem 200 esküvőt vezetett. Mivel a jelenleg 3000 tagot tömörítő szervezetet elismeri az állam, ezért az Ásatrúarfélagið megkapja az Izlandon kötelező egyházi adó egy részét is. Az adónak és az utóbbi évtizedben felhalmozódott megtakarításnak köszönhetően a szervezet tagjai márciusban belefoghatnak nagyszabású tervükbe, egy templom, azaz hof megépítésébe. A fából készült templomot várhatóan Reykjavík partjainál, egy nyugodt helyen építik fel úgy, hogy az év legrövidebb napján a napkeltekor és napnyugtakor a fény megvilágítsa az építményt.

Izlandon az északi vallások és mítoszok iránti érdeklődés elsőnek a 19. század végén éledt fel, majd az 1960-as években erősödött meg. A neo-pogány vallás követőinek száma az utóbbi évtizedben növekedett meg dinamikusan, főleg a fiatalok körében. A hetente tartott felolvasásaikon és összejöveteleiken van néhány 50 év körüli, azonban a résztvevők több, mint fele 20 év körüli.

Linus Orri, a 25 éves környezetvédelmi aktivista szerint a vallási csoport azért ennyire népszerű, mert egy mesterséges világban az embereknek szükségük van valami autentikusra és igazra. A résztvevőket sok minden vonzhatja a csoportba, például a régi bölcsesség, a társadalmi igazságosság vagy a természetszeretet. „Emellett a csoport tagjai elképesztően befogadóak és szerények. Például senki sem tesz úgy, mintha Thorral beszélgetne" - mondta Orri.

Sólveig Anna Bóasdóttir, az Izlandi Egyetem teológia és etika professzora szerint a pogány vallás elterjedésének az az oka, hogy az izlandi lakosoknak különös és bonyolult kapcsolatuk van a vallásokkal. Ennek egyik jó példája az, hogy ugyan az izlandi társadalom szekularizált, azonban a 14 évesek 90 százaléka lutheránus szokások szerint konfirmál, a lutheránus egyház pedig továbbra is virágzik az adónak köszönhetően. „Nem vált szét az egyház és az állam. Ahelyett, hogy az egészségügyet fejlesztenék, az egyház kap milliókat. Az embereknek elegük van és vissza szeretnének térni a gyökereikhez" - mondta az Ásatrúarfélagið egyik fiatal tagja, Sigurboði Grétarsson.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200