brusszel


Összeborult Japán és Mongólia

Figyelő Online
2015.02.12  12:56   
mail
nyomtatás
A Japán és Mongólia által aláírt kétoldalú gazdasági partnerségi szerződés kiterjed a kereskedelem bővítésére, és megerősíti a két ország közötti gazdasági stratégiai együttműködést.
A megállapodást Tokióban, a Miniszterelnöki Hivatalban Abe Sinzó és az őt meglátogató Csimed Saikanbileg írta alá.

Ez lesz Japán számára a 15. gazdasági partnerségi megállapodás, amennyiben hatályba lép a parlament jóváhagyása után, Mongólia számára viszont ez lesz az első - ahogy erről a japán Külügyminisztérium beszámolt.

A csúcstalálkozót követően a közös sajtótájékoztatón Japán miniszterelnöke üdvözölte a közös kereskedelmi paktumot, amelynek előkészítő tárgyalásai körülbelül három évet vettek igénybe.

"Biztos vagyok benne, hogy a GPM (Gazdasági Partnerségi Megállapodás) fontos alapja lesz azoknak a kétoldalú kapcsolatoknak, amelyekre országaink törekednek, hívei vagyunk e kapcsolatok elmélyítésének, reméljük, e megállapodás előmozdítja Mongólia gazdasági fejlődését" - mondta Abe.

Saikanbileg kifejezte, hogy a paktum nem csak a kereskedelmet és a cserekapcsolatokat fogja bővíteni Mongólia és Japán között, hanem hozzájárul hazája gazdasági integrációs erőfeszítéseihez a térségben. "Erősen remélem, hogy a GPM elősegíti a további japán beruházásokat hazánkban" - mondta a riportereknek.

Abe Sinzó ígéretet tett az ulánbátori reptér folyamatban lévő építésére is további 310.5 millió dollár hitel biztosításával. Az anyagi juttatásokon túl Japán szellemi tőkeberuházással is támogatja Mongóliát: szakértőket küld az országba, hogy kidolgozzanak egy közép- és hosszú távú gazdaságpolitikát.

Az állítások szerint Csimed Saikhanbileg szerdán zárja le három napos látogatását Japánban. Ez volt az első tengerentúli utazása novemberi hivatalba lépése óta.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.