brusszel


Bezárja két orosz sörfőzdéjét a Carlsberg

Figyelő Online - Hajnal Áron
2015.02.14  10:55   
mail
nyomtatás
A Carlsberg sörgyártó cég tíz oroszországi üzeme közül kettőt bezár. A dán vállalat a szankciók sújtotta Oroszország gazdaságának visszaesését és a szigorú szabályzatok miatt lecsökkent keresletet jelöli meg a bezárások fő okaként - számol be a Reuters.
A Carlsberg szerint, mely működési profitjának egyharmadát Oroszországban keresi, a bezárások kb. 15 százalékkal csökkenthetik oroszországi kapacitásukat. A lépés egy adózás előtti kb. 700 millió dán korona (30 milliárd forint) értékű leíráson túl nem érintik a 2014-es működési profitot. A cég az elmúlt évben kétszer is csökkentette a kitűzött profit értékét az orosz sörkereslet gyengülése miatt: a szigorú, alkoholizmus visszaszorítását célzó intézkedések hatására az ország sörpiaca 2008 óta több mint 30 százalékot esett vissza. Ilyen intézkedés volt például a jövedéki adó emelése, a hirdetések korlátozása, vagy a sör árusításának betiltása a kioszkokban. A sörpiac hanyatlását tovább súlyosbították Oroszország ukrajnai beavatkozására válaszul kirótt nyugati szankciók és a zuhanó olajárak miatt gyengülő rubel.

A kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a kiegyensúlyozatlan szabályozás és az adótörvények okán folyamatosan gyengülő sörpiac miatt a cég úgy határozott, hogy befejezi a termelést chelyabinski és krasnoyarski gyáraiban - közölte nyilatkozatában a Carlsberg orosz részlege, a Baltika.

Az április végére tervezett bezárások miatt 560 embert bocsát el a cég, mely éves pénzügyi jelentését februárban teszi közzé. A bezárásokkal elért megtakarításról nem közöltek adatokat. A Carlsberg, legtöbb versenytársához hasonlóan, több hónapja kénytelen csökkentett kapacitással működtetni sörfőzdéit, ültetvényeik egy részét pedig már nem gondozzák. Anheuser-Busch InBev, a világ legnagyobb sörgyártója például négy ültetvényét zárta be az elmúlt két évben.

A dolgozók kígyózó sorokban álltak felmondólevelükkel a krasnoyarski sörfőzdében, ahol a már szovjet korszakban is jól ismert Baltika zászlaját oly sok évig lengette a szél.
Kapcsolódó cikkek
Reuters
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200