brusszel


Agrárium miniszter nélkül

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.02.15  08:48   
mail
nyomtatás
A konzervatívok vezetője, Jarosław Kaczyński nyílt levelet intézett Ewa Kopacz miniszterelnökhöz a lengyel vidék problémái ügyében. A levél bírálja Marek Sawicki mezőgazdasági minisztert azért, ahogyan a legutóbbi gazdatüntetéseket kezelte.
A levél, amely azok után a napok után született, amikor a gazdák tüntetései megbénították a Varsóba vezető utakat, leszögezi, hogy Sawicki „nem képes megbirkózni azokkal a problémákkal, amelyek Lengyelország vidéki térségeit nyomasztják", ő maga pedig „sértegeti a gazdákat és megmozdulásaikat."

A Jog és Igazság Párt (PiS) vezetője, Jarosław Kaczyński szerint Lengyelország vidéki térségeiben annyira kiélezett a helyzet, hogy - a levél megfogalmazása szerint - „a szegénység arra kényszerítheti a gazdákat, hogy földjeiket külföldieknek adják el". „Ez nem csak a lengyel vidék nagy problémája, hanem az egész nemzetet fenyegető veszély" - figyelmeztet Kaczyński. A megjegyzés arra utal, hogy 2016. május 1-től az EU bármely állampolgára bármiféle megkötés nélkül vásárolhat földet Lengyelországban.

Kaczyński szerint a lengyel farmereknek joguk van tiltakozni „a kormány rossz - sőt nem létező - agrárpolitikája miatt", illetve azért, mert a lengyel élelmiszer-export növekedése ellenére a gazdák jövedelme egyre kevesebb. A kormány szóvivője, Małgorzata Kidada-Błońska a levélre válaszolva kijelentette, hogy nincs szükség „ilyen színpadias felhívásokra" és a megbeszélések egyébként is zajlanak a Mezőgazdasági Minisztérium és a gazdák képviselői között.

„Marek Sawicki mezőgazdasági miniszter folyamatosan tárgyal a gazdákkal és megoldást keres olyan kérdésekre, amelyek gyors válaszokat igényelnek, az azonban nem igaz, hogy a lengyel mezőgazdaság súlyos válságban lenne" mondta Kidawa-Błońska a PAP hírügynökség munkatársának.

 

Kapcsolódó cikkek
The News
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200