brusszel


Hozzánk is telepítenek NATO-egységet?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.02.17  18:10   
mail
nyomtatás
Romániát megfenyegette Moszkva a NATO-egység telepítésének terve miatt. Lehet, hogy nálunk is feláll egy ilyen egység.
Magyarországon is felállhat az a NATO-bázis, amelynek a feladata egy gyors reagálású bevetési egység feltételeinek megteremtése. Ha nem is explicit módon, de ez derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter írásos válaszából, melyet Staudt Gábor jobbikos képviselő kérdésére adott, s ma felkerült a parlament honlapjára.

Staudt egy német lap, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesüléseire hivatkozva fordult a honvédelmi miniszterhez. A lap korábban azt írta, hogy a szervezet több térségbeli tagállama mellett Magyarországra is új állandó egységet telepíthet. A javaslatot februárban vitatják meg a NATO védelmi miniszterei. Nagyjából negyvenfős egység telepítéséről lehet szó, a balti államok mellett Lengyelország, Románia és Bulgária került szóba a magyarok mellett. Fontos megemlíteni, hogy a román NATO-tervekre reagálva Moszkva már jelezte, hogy az egységet, a hozzá tartozó objektumokat adott esetben katonai célpontnak tekinti.

Staudt megemlíti, hogy a negyvenfős egység fele a fogadó állam alakulatának tagjaiból állna. A NATO célja egy olyan, több ezer fős harci egység felállítása a szövetség keleti határvidékein, amely nagyon gyorsan képes bevetéseket végrehajtani. A képviselő azért tulajdonít jelentőséget ezeknek az információknak, mert „globális szinten újra hidegháborús helyzet alakult ki, amelyből Magyarországnak véleményünk szerint minél inkább ki kell maradnia". A politikus amiatt is aggódik, hogy ezek az intézkedések növelhetik Magyarország terrorfenyegetettségét.

A honvédelmi miniszter a válaszában jelezte: a NATO előretolt vezetés-irányítási törzselem koncepciója jelenleg is kialakítás alatt van, így konkrét követelmények és körülmények nem, pusztán munkaanyagok állnak rendelkezésre. Hende Csaba ugyanakkor rögzíti: a parancsnoki elem Magyarország biztonságát és honvédelmi képességeit erősítheti, hazánk terrorfenyegetettségére viszont nincs hatással. Vagyis nem cáfolja, hogy léteznek olyan szövetségi katonai tervek, melyek Magyarországot is érintik.

 

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.