brusszel


Minden idők legnagyobb bankrablása: 270 milliárd tűnhetett el!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.02.19  09:33   frissítve: 2015.02.20 09:33
mail
nyomtatás
Minden idők legnagyobb pénzintézeti lopás-sorozatát egy Carbanak nevű, neten beszivárgó programmal hajtották végre. Ám még ez is csak a jéghegy csúcsa. Évek óta folyik a kiber-világháború pénzért és befolyásért, sokszor nagyhatalmak titkosszolgálatainak hathatós segítségével.

Az Ocean's filmtrilógia szélhámos rablói is megirigyelhetnék azt a következetességet, alaposságot és több hónapnyi türelmet, amellyel az elmúlt szűk két évben minden idők legnagyobb globális bankrablását végrehajtották. Az esetet felfedező orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat becslései szerint világszerte 100 banktól összesen mintegy 300 millió dollár eltűnése van dokumentálva, de a feltáratlan esetekkel együtt a kár elérheti az egymilliárd dollárt (hozzávetőleg 270 milliárd forintot). Ennyit emelhettek el eddig az érintett 30 országban. A támadások helyszíneiről lásd térképünket, amint Magyarország egyelőre nem szerepel. Ám mind a mai napig folyhatnak a bankok rendszereit közvetlenül érintő (azaz nem az ügyfelek kártyáit vagy eszközeit célzó) profi támadások.

A klasszikus, pénzre hajtó tolvajbandákról szóló filmekkel ellentétben azonban a valóságban egyik bűnözőnek sem kellett szerelőnek álcáznia magát és behatolni egy épületbe, vagy sí-maszkban laposan kúszni egy piros lézerfény alatt. Legfeljebb egy megbolondított bank-automatához (mert, hogy ilyen is szép számmal volt) kellett odaküldeni valakit a postos időben „kidobott" készpénzért. Vagy épp ideiglenes bankszámlát kellett nyitni valamelyik nem túl feltűnő netes vagy valódi bankban. Ez utóbbiak közt volt állítólag az amerikai J.P. Morgan Chase és a kínai Agricultural Bank of China.

A világméretű betöréssorozat nem csak azért jelent mérföldkövet, mert hatalmas összeg tűnt el. Hanem azért is, mert a bűnözők nem a „fogd meg, amit találsz és szaladj el vele" igen jellemző stratégiáját követték, hanem türelmesen vártak, megismerték egyes belső banki rendszerek pontos működését és észrevétlenül(!) szipkázták ki a pénzt hosszú időn - jelen esetben közel két éven - keresztül.

A lapértesülések, illetve a nyomozás jelenlegi állása szerint - a feltárt adatok alapján - a bűnözők orosz, ukrán, más európai országokból érkeztek, illetve kínai nemzetiségűek voltak. A Kaspersky adatai alapján a támadások súlypontja Oroszország és az Egyesült Államok volt, bár egyetlen károsult bank sem vállalta nyilvánosan nevét a világszerte 300 támadásban érintett mintegy 100 pénzintézet közül. Az is kiderült viszont, hogy német, ukrán, kínai, japán és svájci bankok is szép számmal voltak a meglopottak közt (lásd részletesen térképünket).

„Mi, biztonsági szakértők több mint egy éve mantrázzuk, hogy új típusú támadások vannak naprenden, ami ellen még a legendásan erősen védett pénzintézeti szektor nagyobb része, mifelénk bő 90 százaléka a mai napig nincs biztosítva" - figyelmeztet Nemes Dániel, IT-biztonsági szakértő. A biztributor vezetője szerint a magányos hackerek kora régen lejárt. Több tucatnyi, vagy akár több száz embert mozgató maffiák (és nemritkán kormányzatok, titkosszolgálatok) összehangolt akcióiról van szó.

További részletek a Figyelő 2015/08-as számában vagy előfizetői jelszóval.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.