brusszel


Pénzügyi bombát épít a román kormány

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.02.22  15:57   
mail
nyomtatás
A román kormány csökkentené a legfontosabb adónemeket: a következő öt évben mérséklődni fog az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a társadalombiztosítási hozzájárulás, a magán- és a vállalati jövedelmeket terhelő egykulcsos adó.
A javaslatok a „Terv Románia Pénzügyi Szabályrendszerének Megkönnyítésére a 2016-2020-as időszakban" címet viselő kormányzati anyag egyik fejezetében szerepelnek. A teljes dokumentáció február 18-án jelent meg.

A kormány közzétette új Pénzügyi Törvénykönyvének tervezetét, amelyről a következő hónapokban folytat társadalmi vitát. Victor Ponta miniszterelnök azt szeretné, hogy a parlament nyári szabadsága előtt szavazzon a jogszabálycsomagról, ami 2016. január 1-én lépne hatályba.

A miniszterelnök gazdasági tanácsadója, Cristian Socol Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormánynak ez a törvénytervezete egy „pénzügyi atombomba."

A kormány által kezdeményezett főbb változások a következők:
  1. Az ÁFA 24-ről 20 százalékra történő csökkentése minden árura és szolgáltatásra, 2016. január 1-i hatállyal. Az ÁFA a jelenlegi 24 százalékról 9 százalékra mérséklődik a hús, hal, zöldség- és gyümölcsfélék esetében, szintén 2016. január 1-i hatállyal. Az ÁFA 2018. január 1-től ismét csökken, az akkori 20 százalékról 18 százalékra.
  2. A magán- és a vállalati jövedelmeket terhelő egykulcsos adó 2019. január 1-től kezdődően 16-ról 14 százalékra csökken.
  3. A román társaságok által fizetett osztalék jelenlegi, 16 százalékos adója 2016. január 1-től megszűnik.
  4. A társadalombiztosítási hozzájárulás csökken, az alkalmazottak (10,5 százalékról 7,5 százalékra) és a munkáltatók számára (15,8 százalékról 13,5 százalékra) egyaránt, 2017. január 1-től kezdődően.
  5. A különleges építési projektek adója (jelenleg 1 százalék) 2016. január 1-től megszűnik.
  6. Új, az alkalmazottak számára épülő adórendszer lép életbe a mikro-vállalkozások számára 2016. január 1-i hatállyal.
  7. Az üzemanyagok, az alkohol és más termékek jövedéki adója 2016. január 1-től csökken.
  8. A helyi adók szintje növekszik (elsősorban az ingatlanok után a helyi település költségvetésébe fizetett adók körében).
A pénzügyi szabályok ilyen módosításával a kormány növelni kívánja Románia gazdasági versenyképességét. Kedvezőbb feltételeket kíván teremteni az új magánkezdeményezéseknek, hazaiaknak és külföldieknek egyaránt. Csökkenteni szeretné az adócsalásokat és a szürke gazdaságot, megerősíteni a helyi önkormányzatok hatósági szerepét - mondta Darius Valcov pénzügyminiszter a szerdai kormányülést megelőzően.

A pénzügyminiszter arról viszont nem beszélt, hogyan kívánja a kormány kezelni ezeknek az adócsökkentéseknek a költségvetési hatását. A 2016-ban hatályba lépő adócsökkentések mintegy 3,66 milliárd euróval (a 2015. évi befizetések mintegy 15 százalékával) csökkentenék a költségvetés bevételeit.

A kormány azt állítja, hogy ezek az adócsökkentések elő fogják segíteni az adótömeg növekedését, ami akár 2,12 milliárd euró többletet hozhat. Nem világos azonban, hogyan tudják ellensúlyozni a maradék 1,54 milliárd kiesését.

A kormány arra számít, hogy az adócsökkentéseknek köszönhetően Románia GDP-je 2016-ban 1,7 százalék, a lakosság fogyasztása pedig 1,9 százalékponttal növekszik. Ezek a lépések segítséget nyújtanak 325,000 új munkahely létrehozásához is.
Kapcsolódó cikkek
Romania Insider
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200