brusszel


Matolcsyék már várják a kínai újévet

Figyelő Online
2015.02.19  12:11   
mail
nyomtatás
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kínai jegybankkal 2013-ban kötött devizacsere megállapodáshoz kapcsolódóan meghirdeti a Jegybanki Renminbi Programot (JRP) a kínai újév első napjával. A programhoz kapcsolódó fejlesztések elősegíthetik a renminbi nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök kihasználását - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése, a jüan pedig a valuta címletének "számlálószava". Az MNB fontos célja a programmal a pénz-, deviza- és tőkepiaci infrastruktúrák megteremtése, az elszámolásrendszer fejlesztése, a kínai tőkepiaci engedélyekről történő tárgyalások megkezdése a renminbi elszámolásokhoz kapcsolódó pénzügyi, vállalati és kormányzati szereplők bevonásával.

A nemzeti bank kiemeli: a renminbi nemzetközi elszámolásokban betöltött súlyának növelése a kínai gazdaságpolitika kiemelt célja, amit kormányzati, illetve jegybanki lépések sorozata támogat a külföldi partnerek oldaláról. Kína mára az Európai Unió egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé vált.

A kínai tőkemérleg és árfolyamrendszer liberalizációjával párhuzamosan finanszírozási és diverzifikációs lehetőségeket biztosíthat az EU országainak a kínai megtakarítási portfolió és finanszírozási szerkezet átalakulása - írja a jegybank. Magyarországnak kitüntetett szerepe van a régiós kínai kapcsolatok tekintetében: az MNB Kelet-Közép-Európa eddig egyetlen jegybankjaként kötött devizacsere megállapodást a kínai jegybankkal, Magyarországon működik az egyetlen kínai kereskedelmi bank, valamint Magyarország vált az elmúlt években a kínai működő tőke beáramlás és népességvándorlás egyik legfontosabb régiós célországává.

A renminbi elszámolásokban közreműködő Európai Központi Bankok Rendszerébe tartozó tagjegybankok lépéseit áttekintve az MNB a Jegybanki Renminbi Program keretében megkezdte a pénzügyi infrastruktúra és intézményrendszer fejlesztését. Mindez elősegítheti a renminbi nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök kihasználását, és Budapest regionális szerepéből fakadóan határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhat Magyarország és a régió számára - emeli ki a jegybank.

A Jegybanki Renminbi Programhoz kapcsolódóan az MNB 2015-ben elindítja a Budapesti Renminbi Kezdeményezést, amelynek célja Magyarország befektetési palettájának és finanszírozási forrásainak bővítése.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200