brusszel


A görög kormány nem készül tőkekorlátozások bevezetésére

Figyelő Online
2015.02.19  14:58   
mail
nyomtatás
A görög kormány nem fontolgatja a tőkemozgás korlátozását, hogy megállítsa a bankbetétek kivonását - közölte Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő csütörtökön.
A szóvivő arra reagált, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung német újság európai központi banki forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa és banki felügyelete szívesen venné, ha a tőkemozgást ellenőrzés alá vonnák Görögországban a bankok kivéreztetésének megakadályozása érdekében. December óta a görög betetések több mint 20 milliárd eurót vontak ki számláikról.Az EKB egyik szóvivője a nap folyamán cáfolta a német lapértesülést, mondván, erről a témáról nem volt szó a kormányzótanács szerdai ülésén.

A kormányzótanács szerdán újabb két héttel meghosszabbította a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybe vételének lehetőségét a görög bankok számára, de a keretösszeget csak 3,3 milliárd euróval emelte meg, 68,3 milliárd euróra.Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő úgy fogalmazott: "egy nappal az ELA meghosszabbítása után, egy olyan pillanatban, amikor közelebb vagyunk a kölcsönösen előnyös megoldáshoz, meglepőek az ilyen forgatókönyvek (a tőkeellenőrzésről), amelyeknek nincs közük a valósághoz".

Görögország csütörtökön hivatalos kérelmezte a február 28-án lejáró nemzetközi hitelmegállapodásának hathónapos meghosszabbítását az eurócsoportnál. A kérelem csak a hitelmegállapodásra vonatkozik, nem az ahhoz kapcsolódó reformprogramból álló teljes csomagra. A német pénzügyminisztérium máris elutasította kérést, mondván, a görög javaslat nem tesz eleget a Görögország euróövezeti partnerei által felvázolt feltételeknek.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.