brusszel


A francia főnökök olvasgatják a beosztottak leveleit

Figyelő Online
0000.00.00  00:00   frissítve: 2015.02.27 18:01
mail
nyomtatás
Mindenkinek, akinek munkahelyi mobil telefonja van, mostantól nagyon oda kell figyelnie, milyen üzeneteket küld. Egy bírósági ítélet ugyanis felhatalmazta a főnököket, hogy betekinthessenek beosztottjaik telefonos levelezésébe.

 

Ne ossz meg semmiféle bizalmas információt, ne szidd a főnököt és ne mondd el senkinek, hogy nem is vagy beteg, csak nem akartál dolgozni! Legalábbis akkor ne, ha a munkahelyi telefonodat használod Franciaországban.
Ez a fontos tanács annak a nemrég született Legfelsőbb Bírósági döntésnek köszönhető, amely feljogosítja a munkáltatókat, hogy elolvashassák a munkahelyi telefonokról küldött magánjellegű SMS üzeneteket.
A döntés, amelyet e hó elején hoztak nyilvánosságra, azt az elvet követi, amely szerint „elvárható, hogy a munkahelyi telefonon keresztül küldött vagy fogadott üzenet szakmai természetű legyen". „
Magyarul ezt azt jelenti, hogy minden üzenetnek munka-jellegűnek kell lennie, nem pedig valamilyen magántermészetű közlésnek.
A Legfelsőbb Bíróság döntése talán nem kapott elegendő figyelmet, de a Metro News jelentése szerint több százezernyi alkalmazottat érint.
A döntés megállapítja, hogy a főnököknek „joguk van a beosztott jelenlétében áttekinteni a munkahelyi telefonon váltott üzeneteket, kivéve, ha ezek az üzenetek egyértelműen személyes jellegűnek minősülnek."
A Legfelsőbb Bíróság munkatársa, Jean-Philippe Duhamel kijelentette, hogy a döntést „az azonos megítélés és az egyszerű kezelhetőség" céljából hozták meg.
A korábbiakban hasonló döntés született a számítógépekkel és a munkahelyi címekről küldött e - mailekkel kapcsolatban.
Duhamel azt állítja, hogy az alkalmazottaknak, ha el akarják kerülni, hogy az sms - eket egy munkáltatói vitában ellenük használják fel, csupán arra a tényre kell hivatkozniuk, hogy az üzenet magántermészetű.
Elegendő, ha a „személyes" szó, vagy akár annak rövidítése, szerepel az üzenetben, mondta.
A döntés híre vegyes visszhangot váltott ki a Local France olvasói körében.
A Facebook egyik követője, Jem Collins azt mondta, hogy „úgy tűnik, ezeknek elment az esze; ha ilyesmin kapnak rajta, ez a te  hibád". Hozzátette: elege van az olyan emberekből, akik csapkodnak és kellemetlenkednek, ha sarokba szorítják őket. Ahelyett, hogy ezeknek a félcédulásoknak telefonokat és laptopokat adnak, egy táblát kellene a nyakukba akasztani a következő felirattal: „be foglak csapni".


Yvonne Flavin úgy érezte, hogy az üzeneteket ellenőrző főnökök beavatkoznak az alkalmazott magánügyeibe. „Istenem, írta, legközelebb már az internetes hálózaton végzett munkát is ellenőrizni fogják."

http://www.thelocal.fr/20150220/french-bosses-win-right-to-read-workers-texts

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.