brusszel


Olaszország a reformoktól új erőre kap

Figyelő Online
0000.00.00  00:00   frissítve: 2015.02.27 17:59
mail
nyomtatás
A Gazdasági Együttműködésiés Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a célratörő reformok megteremtik a lehetőségét annak, hogy Olaszország gazdasága a következő tíz év során hat százalékkal növekedjék.
Az OECD komoly reményeket fűz ahhoz, hogy Olaszország kikapaszkodik a stagnálás hosszúra nyúlt szakaszából. Erre azonban csak akkor nyílik  lehetőség, ha a reformokat, közöttük a munkaerőpiac és az adórendszer átalakítását, következetesen végrehajtják - áll a párizsi székhelyű szervezet Rómában, csütörtökön közzétett jelentésében.

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi reformjai kiterjednek a választási folyamat, a bántóan lassú igazságszolgáltatási, valamint az oktatási rendszer újjáformálására is. Az OECD megítélése szerint azonban a tényleges mérföldkő az úgynevezett Munka Törvénykönyve lesz, amelyet decemberben a Szenátus már támogatásáról biztosított. E jogszabály célja, hogy az olasz munkaerőpiacot rugalmasabbá tegye.

Az OECD főtitkára, Angel Gurría szerint Olaszország reform-ösvényen halad, amely sikere nem csak a növekedést és a foglalkoztatottságot javítja majd, hanem, hiszen egy meghatározó súlyú országról van szó, egész Európa vonatkozásában, rendszerszerűen állítja helyre a bizalmat.

Gurría hozzátette, hogy a reformok lehetővé fogják tenni azt is, hogy több forrás jusson az olyan fontos területekre, mint az oktatás, egy igazságosabb szociális háló, a munkakeresők jobb támogatása és az alapvető infrastrukturális beruházások.

Egy bizonyos időt azonban igénybe vesz, amíg a változások hatása érvényesül az olasz gazdaságban. Egy januári jelentésében az Európai Bizottság azt jósolta, hogy Olaszország bruttó hazai terméke (GDP) ebben az évben 0,6 százalék növekszik - egy kicsit jobban, mint ahogyan azt az előző becslés előirányozta - 2016 - ban pedig 1,3 százalékkal gyarapszik.

A növekedéshez való fokozatos visszatérést elsősorban az olasz termékek iránt megnyilvánuló, erősödő külföldi érdeklődés ösztönzi majd.

A válságból való kilábalást segíti az Európai Központi Bank január közepén bejelentett gazdaságösztönző programja is.

http://www.thelocal.it/20150220/italys-reforms-will-revive-economy-oecd
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.