brusszel


Egyértelműen Ukrajna mellett Csehország

Figyelő Online
2015.02.24  15:55   
mail
nyomtatás
Kijev - Mindazok, akik megjelentek Kijevben, támogatásukat fejezték ki a jelenlegi ukrán vezetés, elsősorban Petro Poroshenko elnöknek, mondta a CTK hírügynökségnek a cseh külügyminiszter, Lubomir Zaoralek, aki a Kijev főterén lezajlott tüntetések első évfordulója alkalmából megrendezett felvonuláson vett részt.
A mintegy 100 halálos áldozattal járó tüntetések tavaly február 22-én döntötték meg a korábbi ukrán elnök, Viktor Yanukovych hatalmát.

Az ünnepélyes fogadtatást követően Zaoralek külügyminiszter (Szociáldemokrata Párt, CSSD) meglátogatta azt a kiállítást, amelyen az ukrán hatóságok a Donbas medencei harcok során megszerzett, Oroszországból származó katonai berendezéseket mutattak be. Ezt követően Kijev központjában részt vett a megemlékező felvonuláson.

„Azok, akik eljöttek ide, határozott támogatásukról biztosították Ukrajna jelenlegi vezetését, elsősorban Poroshenko elnököt. Az egész esemény méltóságteljesen zajlott le" - mondta Zaoalek a CTK tudósítójának.

A külügyminiszter fontosnak tartotta, hogy az esemény mindvégig nyugodt és méltóságteljes maradt, mivel, ahogyan mondta, tartottak attól, hogy olyan zavargások lesznek mint Harkovban, Kelet - Ukrajnában.

Harkovban a tegnapi napon egy bomba két embert, közöttük egy rendőrt megölt, kilenc további személyt pedig megsebesített egy nagygyűlésen, ahol szintén a kijevi felkelés első évfordulójára emlékeztek.

„A látogatás alkalmat adott arra, hogy találkozzak az ukrán politikai élet képviselőivel és beszélgessek velük a jelenlegi helyzetről. Ami engem illet, lehetőségem nyílt arra, hogy aláhúzzam: alapvető fontosságú, hogy figyelemmel kísérjük a minszki béke-megállapodás rendező elveinek megvalósulását" mondta Zaoralek.

„Ki kell kényszeríteni a tűzszünet betartását. Meg kell kezdeni a nehézfegyverzet kivonását és a hadifoglyokat ki kell cserélni" - tette hozzá.

Zaoralek külügyminiszteren kívül az programon részt vett az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, a német elnök, Joachim Gauck, a lengyel elnök Bronislaw Komorowski, a szlovák elnök Andrej Kiska, a litván elnök, Dalia Grybauskaite, a lett miniszterelnök, Laimdota Straujuma, akinek országa jelenleg az EU elnöki tisztségét tölti be, valamint Moldova és Grúzia elnöke, Nicolae Timofti és Giorgi Margvelashvili, akiknek az országai a Moszkva által támogatott szeparatista régiók problémájával küzdenek.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges - e az Oroszország elleni EU - szankciók további szigorítása, Zaoralek tegnap azt válaszolta a CTK - nak, hogy az EU már meghatározta, hogy e tekintetben milyen további lépések várhatóak.

Emlékeztetett arra, hogy március közepén az EU megkezdi a szankciókkal kapcsolatos további lépések kimunkálását, különös tekintettel azokra az ágazatokra, ahol 2014 - ben egy évre szóló intézkedéseket határoztak meg. Minden attól függ, hogy a tűzszünet megvalósul - e, tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.