brusszel


Globális innovációs verseny energiatárolás témakörben

Figyelő Online
2015.02.24  11:36   
mail
nyomtatás
A BASF innovációs versenyt hirdet, melynek célja a megújuló forrásokból származó energia tárolására vonatkozó megoldási javaslatok összegyűjtése.
A jelenlegi piaci helyzet olyan fenntartható technológiák kidolgozását igényli, amelyek lehetővé teszik a hálózatból származó villamos energia tárolását, illetve annak a hálózatba történő visszatáplálását. Vállalatokkal, tudósokkal, innovatív startupokkal és feltalálókkal összefogva a BASF olyan megoldásokat keres az elektromos energia hosszú távú tárolására, amelyek hatékonyak és - például az alacsonyabb beruházási költségek révén - pénzügyileg is ésszerűen megvalósíthatóak. A benyújtott pályázatokban az innovatív kémia központi szerepet kell, hogy kapjon. Az ötleteket 2015. június 2-ig lehet benyújtani a NineSights weboldalán: https://ninesights.ninesigma.com/web/basf-contest/ .

A BASF munkatársai a versenyben nem vehetnek részt. A legjobb pályázatok kiválasztását és a legfeljebb öt nyertes díjazását egy, a BASF szakértőiből és külső specialistákból álló zsűri bírálja el. A nyertesek kihirdetésére 2015 novemberében kerül sor, mindegyikük díja 100 ezer euro. A verseny győztesei lehetőséget kapnak arra is, hogy a BASF-fel közösen alakítsanak ki egy, az ötletükön alapuló kutatási projektet.

A verseny fontos része a BASF által a vállalati évforduló évében indított közös alkotási programnak, célja pedig új ötletek összegyűjtése és új szakmai kapcsolatok kialakítása. Az innovatív formátumú virtuális és élő párbeszédeken alapuló Creator SpaceTM program keretében három tudományos szimpóziumot is szerveznek. A program során egyrészt új ötletek összegyűjtésére kerül sor, másrészt a vállalat párbeszédet kezdeményez az energia, az élelmezés és a városi élet témakörében. A programban a BASF szakértőket és ötleteket köt össze a társadalmi kihívásokra adott megoldások kidolgozása érdekében.

Egyre nagyobb mennyiségű elektromos áramot állítanak elő a világon megújuló energiaforrásokból. Ezek azonban nem folyamatosan állnak rendelkezésre, mivel a napból és a szélből előállított energia függ az időjárástól, a napszaktól és az évszaktól. Vannak olyan időszakok, amelyekben energiafelesleg keletkezik, és olyanok is, amelyek során elektromos energiatermelés nem történik. Az áramellátás folyamatossága érdekében a megújuló energiaforrásokból előállított elektromos áramot tárolni kell, mielőtt az a fogyasztóhoz kerül. Eddig azonban a fölös energia tárolására nem sikerült olyan megoldást találni, amely pénzügyileg ésszerűen megvalósítható.

Az innovációs versennyel kapcsolatban további információk a www.basf.com/energy-contest oldalon találhatók.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.