brusszel


Egyre több az illegális abortusz Brazíliában

Figyelő Online
2015.02.26  13:28   
mail
nyomtatás
Bár a törvények tiltják az abortuszt Brazíliában, mégis itt az egyik legmagasabb a beavatkozások száma. Az abortuszokat azonban titkos klinikákon végzik el és egyre több nő hal bele a beavatkozásba vagy a komplikációkba - írja a Foreign Policy.
Amikor Mariana kilépett az autóból Rio de Janeiro-ban, a barátja, Rafael tudta, hogy talán most látja utoljára. A címet néhány nappal korábban tudták meg telefonon egy férfitől, aki nem mondta meg a nevét. Ezen a helyen jutottak hozzá egy büntetendő szolgáltatáshoz, az abortuszhoz.

Mariana 23 évesen esett teherbe. A barátjával mindketten diákok voltak és nem tudták volna finanszírozni egy gyermek felnevelését. Ráadásul Mariana egy szigorúan vallásos családban nőtt fel, tehát onnan sem remélhetett támogatást: „Ha a szüleim megtudnák, hogy terhes vagyok, örökké mérgesek lennének és arra kényszerítenének bennünket, hogy házasodjunk össze."

Mariana abortusza nagyjából 575 dollárba került, amit Rafael egy táskában adott oda az autóhoz érkező férfiaknak, akik arra utasították, hogy menjen el. „Semmit sem tudtam arról, hogy hol és kik hajtják végre a beavatkozást. Tisztában voltam vele, hogy meghalhat vagy súlyos komplikációk léphetnek fel, de nem volt más választásunk." Rafael nem véletlenül félt: évente több százezer nő kerül kórházba az illegális abortuszok utáni komplikációk miatt Brazíliában.

Nem sokkal ezelőtt még tolerálták a brazil hatóságok a „földalatti klinikákat", azonban az elmúlt években számos haláleset történt. Tavaly két szörnyű esemény borzolta a kedélyeket: Jandira dos Santos megcsonkított és elégetett holtteste egy autó csomagtartójából került elő, a vérző Elizangela Barbosa-t pedig egy motoros szállította kórházba, azonban nem tudták megmenteni az életét. Mindketten hasonló titkos klinikákon jártak.

A brazil jog három esetben engedélyezi az abortuszt: ha a terhesség azért következett be, mert megerőszakolták a nőt, ha az anya életét veszélyezteti vagy ha a magzatot anencephaliaval diagnosztizálták. Semmilyen más esetben nem legális az abortusz, akkor sem, ha a megszületett baba szenvedni fog vagy néhány nap után meghal. Az is előfordulhat, hogy az anya a fenti három kategória valamelyikébe esik, de mégsem lehet abortusza.

A nők jogaival foglakozó aktivisták és az orvosok szerint a brazil szabályozás embertelen és nem hatékony. Bár a törvények tiltják az abortusz, a beavatkozások száma nem csökken. Sőt, a legutóbbi elemzések szerint azokban az országokban, ahol szigorúbbak a szabályozások, általában több abortusz. Emellett az helytelen beavatkozásokba egyre több nő hal bele.

Brazíliában évente 800 ezer és 1.2 millió közötti titkos abortuszt végeznek el. A University of Brazilia 2010-es kutatása szerint ötből egy nőnek már volt illegális abortusza. 1994-ig az orvosoknak kötelező volt jelenteni a rendőrségen, ha arra gyanakodtak, hogy a páciensüknek abortusza volt, 1994-től kedve azonban az orvosok szabadon dönthetnek, hogy megteszik-e ezt. Ha feljelentenek egy nőt, akkor akár 3 év börtönbüntetést is kaphat, az abortuszt elvégző személy pedig 10 évre kerülhet börtönbe. A nők gyakran nem kerülnek börtönbe, általában felfüggesztett büntetést kapnak, amelyben kikötik, hogy nem mehetnek néhány helyre, például a bárokba.

A helyzet a régióban sem jobb, az abortusz szinte egész Latin-Amerikában illegális: hét országban akkor sem lehet végrehajtani, ha az anya belehalhat a terhességbe. A régióban a legmagasabb a nem biztonságos abortuszok száma, a WHO becslései szerint 4.2 milliót végeznek el minden évben, azaz 1000-ből 31-nőt érint a probléma. A veszélyes abortuszok okozzák a mintegy 10 ezer fiatal nő halálát évente.

Tavaly decemberben már elkészült egy petíció, amely az abortuszok engedélyezéséről szólt. Mivel 20 ezer ember aláírta, ezért a brazil Szenátusnak meg kéne vitatnia. Az azonban nem valószínű, hogy a Kongresszus is elfogadja, ugyanis az evangélikus egyházak befolyása drasztikusan megnövekedett az utóbbi években.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200